12 / 04 / 24
- OGLAS -
NovostiTag Heuer Carrera collection – časovničarski evergrin

Tag Heuer Carrera collection – časovničarski evergrin

- Oglas -

Carrera je napunila 60 godina i, ako nas pitate, u životnoj je formi! Čuveni model kompanije Tag Heuer nedavno je debitovao u nekoliko interesantnih izdanja, u rasponu od klasičnih hronografa do složenog i ekskluzivnog turbijona. Koji će ukrasti vaše simpatije?

Te 1962. godine Džek Hojer je došao na čelo švajcarske kompanije koju je osnovao njegov pradeda. Nakon snažnog debija s Autaviom, ambiciozni preduzetnik je želeo više, nešto za istoriju… Nadahnut pričama o nadmetanju Carrera Panamericana, odvažnoj (i neretko smrtonosnoj) 3.500 km dugoj trci koja se održavala u Meksiku, rođena je Heuer Carrera – sat koji je za ime pozajmio špansku reč što označava trku. Danas je Carrera prepoznatljiva i u svetu automobila, i u horologiji. Za prvu oblast stručna je kompanije Porsche, dok je u časovničarstvu to Tag Heuer!

Tag Heuer Carrera Porsche Carrera
Foto: Satoviinakit.rs

Šest decenija nakon promocije Carrera pripada odabranoj grupi časovničarskih klasika, satova koji prikazuju mnogo više od vremena. Kao i prvog dana, Carrera i dalje simbolizuje stil koji traje, i, poput boce kvalitetnog vina, s vremenom postaje sve poželjnija. Recept za uspeh je ostao isti – švajcarski brend je spojio suptilan sportski stil i klasičnu eleganciju, pa se Carrera može nositi u gotovo svim životnim situacijama. Nešto slično nudi i Rolex koji u toj klasi tradicionalno kandiduje model Daytona.

Nakon ženevskih noviteta i premijera na Watches and Wonders salonu na redu je detaljnije skeniranje kolekcije koja je po mnogima simbol manufakture. A to nije mala stvar… Prednost ustupamo Carrera Chronograph modelima klasične lepote, koje prati oznaka Glassbox.

Carrera Chronograph – simbol stila i trkačkog nasleđa

Tag Heuer Carrera brojcanik
Poput vintidž modela Carrera Dato 12 ref. 3147 nova crna Carrera ima datum na poziciji 12 sati

Može se reći da nam je Tag Heuer u svojevrsnoj uvertiri za slavljeničku sezonu maštu zagolicao zlatnom Carrerom koju smo detaljno upoznali krajem prethodne godine. Nakon kolekcionarskog Carrera Chronographa proizvedenog u 600 primeraka dolaze modeli koji će usrećiti mnogo širi krug zaljubljenika. Priznajemo, i mi smo na tom spisku…
Estetski, reč je o satovima svedene i nenametljive elegancije. U prvom planu je referenca crnog ciferblata i kontrastnih sivih podbrojčanika. Komfor i ergonomija su na visokom nivou, jer je prečnik sve popularnijih 39 milimetara. Očitavanje je vrhunsko, čemu u noćnim uslovima doprinosi i sofisticirani sjaj indeksa. Kućište je od izdržljivog čelika, dok su pušeri diskretno restilizovani, uz očuvanje retro oblika. Bitan deo odnosi se na Glassbox oznaku koja referiše na safirno staklo. TAG Heuer je osmislio ovaj stil kako bi kopirao izgled nekadašnjih modela iz perioda 1960. i 1970. godina. Utisak je efektan, s neopterećujućom dozom nostalgije.

Tag Heuer Carrera prednji kadar 1
Autentični Carrera rupičasti kaiš od crne kože u reli stilu posveta je tradicionalnim vrednostima

Ovo je, takođe, prvi put u poslednjih nekoliko godina da je sat od 39 milimetara dobio skalu tahimetra na brojčaniku. Podsetimo se, prvi Carrera hronograf iz 1963. nastupao je u kućištu od 36 milimetara i imao tahimetar. Podbrojčanici hronografa minimalno su uvučeni te su mnogo izraženiji.

Tah Heuer Carrera Chronograph
Foto: Satoviinakit.rs

Osim standardne crne s obrnutim panda brojčanikom i datumom na 12 sati, TAG Heuer je lansirao i Carrera Chronograph Glassbox izdanje s prepoznatljivim plavim brojčanikom i prozorčićem za datum na standardnoj poziciji, nadomak 6 sati. Ovaj Carrera Chronograph nudi se na plavom kaišu od teleće kože. Poleđina kućišta oba izdanja je prozirna, u skladu sa savremenim standardima.

Tag Heuer Carrera profil
Referenca CBS2212.FC6535 ima tamnoplavi brojčanik i usklađeni kaiš od kože

Obe verzije Carrera hronografa opremljene su kalibrom TH20-00, ažuriranim mehanizmom Heuer 02. Ovaj automatski kalibar nove generacije ima dvosmerno navijanje. To je značajno pošto posledično utiče na tačnost i performanse. TH20-00 pruža novom Carrera tandemu do 80 sati rada. Sat je vodootporan do 100 metara što je, složićete se, više nego dovoljno jer Carrera nikada nije bila namenjena za tu vrstu upotrebe. Estetski, novi rotor izgleda jednostavnije od prethodnog dizajna.

Nove reference TAG Heuer Carrera Chronograph biće dostupne kao deo serijske ponude po ceni od 6.500 evra. Ako nas pitate, to neće biti velika prepreka do kolekcionarskih srca jer je interesovanje prevazišlo sva očekivanja!

Carrera Chronograph Tourbillon – turbijon u čast jubileja

Tag Heuer Carrera Turbijon
Ekskluzivnim turbijon izdanjem Tag Heuer proslavlja šezdeseti rođendan kolekcije Carrera

Složeniji i ekskluzivniji novitet u znaku je turbijona, remek-dela časovničarske umetnosti.
Ova prepoznatljiva verzija debituje u čeličnom kućištu većeg prečnika – od 42 mm. Vizuelno, Tag Heuer za sada prikazuje isključivo atraktivni plavi brojčanik s kontrastnim narandžastim detaljima. Nova Carrera ponosno ističe interni tourbijon mehanizam i kalibar TH20-09 koji radi u skladu s COSC standardima. Kontinuirano rotirajući kavez na položaju 6 časova dizajniran je za suzbijanje uticaja gravitacije na tačnost mehanizma. Ipak, danas pre svega predstavlja dokaz veštine, pa je vrlo cenjen u kolekcionarskim krugovima. Naravno, sjajan je i prizor što će najbolje znati budući vlasnici.

Tag Heuer Carrera mehanizam
Kalibar TH20-09 radi po COSC standardima koje prati autonomija od 65 časova

S druge strane, vrhunski kalibar otkucava na klasičnoj frekvenciji od 4 Hz (28.800 vibracija po satu) i ima rezervu snage od 65 časova. Prozirna zadnja strana kućišta od safirnog stakla otkriva izuzetnu završnu obradu mehanizma i njegovog rotora. U maniru najprestižnijih manufaktura, novi Tag Heuer Carrera Chronograph Tourbillon izradu podiže na veoma, veoma visok nivo.

Tag Heuer Carrera ambijentalna
Najsloženija Carrera kombinuje simetrične podbrojčanike hronografa i turbijon postavljen na položaj 6 sati

Usklađen s plavim kaišem od kože TAG Heuer Carrera Chronograph Glassbox Tourbillon ref. CBS5010.FC6543 ima očekivano višu cenu: za maloprodaju preporučen je iznos od 23.000 evra.

Tag Heuer Carrera Chronograph Tourbillon
Foto: Satoviinakit.rs

Za više informacija o aktuelnoj ponudi i cenama TAG Heuer satova posetite Maestro Jewelers, zvaničnog partnera ovog brenda u Srbiji.

OSNOVNE INFORMACIJE
Brend: TAG Heuer
Model: Carrera Chronograph; Carrera Chronograph Tourbillon
Referenca: CBS2210.FC6534; CBS2212.FC6535; CBS5010.FC6543
Dimenzije: prečnik 39 mm; prečnik 42 mm
Materijal kućišta: nerđajući čelik
Narukvica/kaiš: koža
Vodootpornost: 100 metara
Mehanizam: TH20-00 automatski; TH20-09 automatski
Rezerva snage: 80 časova; 65 časova
Cena: 6.500 evra; 23.000 evra

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -