23 / 04 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeNomos manufaktura

Nomos manufaktura

- Oglas -

Glashite, gradić ušuškan među šumama i brdima, koji se nalazi južno od Berlina i Drezdena, svetski je poznat po časovničarstvu. Pored zvučnih imena A. Lange & Söhne i Glashütte Original, tu su i manji proizvođači satova kao što je Nomos.

Kompaniju Nomos je januara 1990, dva meseca posle pada Berlinskog zida, osnovao Roland Švertner. Prvu kolekciju ovih satova dizajnirala je Suzan Ginter, crpeći inspiraciju iz Bauhaus stila. Ovi modeli ubrzo postaju dizajnerski klasik, osvajajući brojne nagrade.

Nomos je do 2005. kao bazični mehanizam koristio Peseux 7001, a onda je prešao na proizvodnju sopstvenih mehanizama. Sve više sredstava ulaže u istraživanje i razvoj, tako da danas ima dvesta zaposlenih, nekoliko registrovanih patenata i više od 120 nagrada u oblasti časovničarstva i dizajna. Pored kućnih mehanizama, Nomos je otišao korak dalje. Razvili su sopstveni zaprečni sklop i nazvali ga “swing” sistem. Danas se čak 95% njihovog satnog mehanizama proizvodi samostalno, a veliki deo radi se ručno – ploče, mostovi, zupčanici, zaplavljeni šrafići, zaobljene ivice, podešavanje mehanizma itd.

Kada se zna da samo dvadeset kompanija u svetu proizvodi sopstvene satne mehanizme, jasno je koliki su trud, umeće i ulaganje potrebni za ovo. Najskuplji delovi (75% do 95% vrednosti mehanizma) prave se u Glashiteu. Samo se pojedini detalji, poput rubina, ležajeva i Incabloc zaštite od udara kupuju na drugom mestu. U Nomosu su napravili ravnotežu između upotrebe modernih lasera i CNC mašina, i ručnog rada. Ukrašavanje mehanizma ne može tako dobro da se uradi mašinski kao ručno, što u Nomosu odlično znaju. Ne vodi se računa samo o estetici, već i o kvalitetu –  da bi se ostvarila vrhunska preciznost, svi njihovi mehanizmi se podešavaju u šest pozicija.

Razvoj novog modela, od prve skice do sata spremnog za tržište, u ovoj manufakturi često traje godinama. To je i najvažnija lekcija – oni koji proizvode satove moraju imati strpljenja i vremena. Zbog stalnog usavršavanja, Nomos sarađuje s Tehničkim univerzitetom u Drezdenu i institutom Fraunhofer. Iako nema dugu istoriju, Nomos danas stoji rame uz rame s mnogo većim i starijim časovničarskim kompanijama.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -