18 / 06 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeChopard Mille Miglia GTS Chronograph 2023 – evolucija trkačkog nasleđa

Chopard Mille Miglia GTS Chronograph 2023 – evolucija trkačkog nasleđa

- Oglas -

Kao i svake godine, Chopard je lansirao novu verziju kultnog trkačkog hronografa, nazvanog po jednom od najpoznatijih italijanskih automobilskih događaja. Novi Mille Miglia Chopard predstavljen je u GTS Chronograph izdanju, u sve zastupljenijim zemljanim tonovima i prepoznatljivom stilu sportske elegancije.

Ako pripadate redovnim posetiocima portala Satovi i nakit, sigurno su vam časovnici kompanije Chopard veoma dobro poznati. A u kolekciji tog švajcarskog brenda jedna linija ipak ima posebno mesto. To je Mille Miglia, posvećena ljubiteljima klasičnih oldtajmer automobila. Inspiraciju za stvaranje nostalgičnih satova Chopard je pronašao u zastrašujućoj trci koja je održavana u periodu od 1927. do 1957. godine.

Chopard Mille Miglia 2023 Mercedes
Legendarna trka Mille Miglia predstavlja najznačajniji sezonski događaj ljubitelja oldtajmera

Nakon pauze Mille Miglia se trijumfalno vratila na trkačku scenu 1977. pod imenom Mille Miglia Storica, kao epicentar klasičnih automobila proizvedenih pre 1958. S druge strane, Chopard je već 36 godina glavni sponzor ovog događaja, pa je za 2023. pripremio specijalno izdanje modela GTS Chronograph. U pitanju je sat koji će imati i dobrotvornu misiju, budući da će deo prihoda biti usmeren žrtvama nedavnih poplava u oblasti Emilija Romanja.

Mille Miglia – više od trke

Jedna od najpoznatijih trka izdržljivosti u istoriji automobila definitivno je Mille Miglia. Utemeljili su je grofovi Frančesko Macoti i Aimo Mađi, a održavala se između 1927. i 1957, ukupno 24 puta. Trka Mille Miglia karakteristična je po tome što se nadmetanje održava na javnim putevima i deonicama koje su poznate lokalnom stanovništvu.

Chopard Mille Miglia 2023 Italija
Kompanija Chopard 36 godina podržava revijalnu trku na deonici Breša-Rim-Breša

Po tome je italijanski reli oldtajmera blizak nadmetanjima Targa Florio i Carrera Panamericana, koji se, takođe, održavaju na javnim putevima. Ime Mille Miglia dolazi od 1.000 milja (otprilike 1.600 kilometara) koje su vešti vozači morali da savladaju. I start i cilj bili su u Breši, a ruta se tokom godina povremeno menjala. Ipak, sve rute su išle kroz srce Italije, što je deo šarma koji prati Mille Miglia priču.
Poznata trka završila je svoj vek krajem pedesetih nakon dramatičnih povećanja brzine, jer je postala preveliki rizik za vozače i gledaoce. Dve fatalne nesreće na trci 1957. označile su kraj za Mille Miglia. Trka decenijama ima revijalni karakter, učesnike vodi od Breše do Rima i nazad. Učesnici moraju da registruju vozilo koje je proizvedeno od 1927. do 1958. godine.
Karl-Fridrih Šojfele, strastveni zaljubljenik u automobile i kopredsednik Choparda učestvovao je 35 puta u trci Mille Miglia.

Chopard Mille Miglia 2023 detalj
Deonicom koja takmičare vodi kroz srce Italije Mille Miglia osvaja epitet najlepše trke na svetu

Mille Miglia GTS Chronograph – u modi su zemljani tonovi

Chopard je definitivno u ofanzivi. Nakon manjeg modela Classic Chronograph koji smo nedavno do detalja predstavili, na redu je edicija GTS Chronograph.
Novo izdanje koristi poznati format kućišta. Ono je prilično veliko za najaktuelnije standarde jer ima prečnik od 44 i visinu od 13,79 mm. Za materijal je odabran sve zastupljeniji Lucent čelik A223, ekskluzivna legura za brend Chopard. Taj materijal ima svetliji sjaj od konvencionalnog čelika. Lucent A223 je, takođe, 50 posto tvrđi, a najbolje je što se proizvodi u održivijem procesu. Kućište je opremljeno fiksnim okvirom tahimetra s maslinastozelenim umetkom, a odozgo je safirno staklo u obliku kutije. Bezel je, takođe, maslinastozelen, dok je za ciferblat odabrana bež nijansa zrnaste teksture. To rešenje je interesantno i prati modu koju je u poslednje vreme potvrdio i Hamiltonov Pan Europ. Posebnu pohvalu dizajneri mogu da dobiju za tri diskretna podbrojčanika koja ne remete arhitekturu ciferblata.

Chopard Mille Miglia 2023 skica kopce
Novi sat Mille Miglia predstavlja evoluciju klasičnog dizajna. Velika pažnja posvećena je detaljima

Na desnoj strani set ergonomskih pušera koristi se za pokretanje, zaustavljanje i resetovanje hronografa. Na krunici je motiv klasičnog volana, omaž Mille Miglia simbolici. Isti princip vidljiv je i na ciferu koji je ukrašen tradicionalnom crvenom zastavicom koja okružuje datum.

Chopard je povezan za perforirani braon kožni kaiš. Za precizan i tačan rad zadužen je automatski hronograf baziran na Valjoux 7750 platformi koja časovničarima nije nepoznanica. Kalibar klasu potvrđuje COSC standardom a radi na klasičnoj frekvenciji od 28.800 vibracija po satu. Naposletku, tu je i dvodnevna autonomija.

Chopard Mille Miglia 2023 prednji kadar
Maslinastozeleni bezel i bež brojčanik kompletira kaiš zemljane boje. Chopard se opredelio za kućište od Lucent A223 čelika

Novi Chopard kolekcije Mille Miglia koštaće 8.610 evra i biće dostupan u 100 primeraka, pa će kolekcionari sigurno biti u niskom startu i požuriti da na vreme obezbede svoj primerak.

OSNOVNE INFORMACIJE
Brend: Chopard
Model: Mille Miglia GTS Chronograph 2023 Limited Edition
Dimenzije kučišta: prečnik 44 mm, visina 13,79 mm
Materijal kućišta: Lucent Steel A223 legura čelika
Narukvica/kaiš: koža
Vodootpornost: 100 metara
Mehanizam: automatski (Valjoux 7750 platforma)
Frekvencija rada: 28.800 vps
Rezerva snage: 48 časova
Ograničeno izdanje: 100 primeraka
Cena: 8.610 evra

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -