23 / 04 / 24
- OGLAS -
Velike pričePosetili smoManufaktura koja spaja umetnost i kvalitet

Manufaktura koja spaja umetnost i kvalitet

- Oglas -
Priča o kompaniji Glashütte Original, jednom od najvećih i najcenjenijih nemačkih proizvođača satova, započela je 7. decembra davne 1845. godine. Tada su u istočnonemački rudarski gradić Glasite, smešten pored Drezdena, stigli prvi majstori-časovničari i šegrti s ciljem da pod paskom tadašnje vlasti i po nagovoru legendarnog časovničara Ferdinanda, pokretanjem časovničarske industrije ekonomski ožive taj osiromašeni kraj. Ovaj hrabar i neobičan projekat, koji je osmislio slavni nemački časovničar Ferdinand Adolf Lange (osnivač časovničarske kompanije A. Lange & Söhne), vrlo brzo je postigao izuzetan uspeh pa su već početkom dvadesetog veka satovi proizvedeni u Glasiteu postali širom sveta poznati po kvalitetu i pouzdanosti.
Ujedinjenje
Završetak Drugog svetskog rata i uspostavljanje socijalističke Nemačke Demokratske Republike doneli su velike promene koje su se odrazile i na društvene i ekonomske prilike u Glashütteu. Tako je 1951. odlučeno da se dotad nezavisne časovničarske kompanije ujedine u jednu, nazvanu VEB Glashütter Uhrenbetriebe (GUB), čiji je vlasnik bila država. GUB je dobro poslovao, ulagalo se u mašine i tehnologiju i časovničarstvo je u Glashütteu nastavilo da cveta. U ovom periodu kreiran je Glashütteov poznati mehanizam Spezimatic i model Spezichron.
Nove promene kompanija je doživela posle pada Berlinskog zida i ujedinjenja Nemačke. Naime, 1994. je na GUB-ovim čvrstim temeljima osnovana kompanija Glashütte Original, koja pod istim imenom s uspehom posluje dan-danas. Od 2000. Glashütte Original je deo Swatch grupe, konglomerata koji okuplja uticajne brendove poput Bregueta, Blancpaina, Longinesa, Omege, Rada i Tissota.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -