29 / 09 / 23
- OGLAS -
NovostiUrwerk UR-100V UltraViolet – mašta može svašta

Urwerk UR-100V UltraViolet – mašta može svašta

- Oglas -

U novom izdanju, namenjenom specifičnim ljubiteljima časovničarstva, Urwerk je ostao veran sebi. Ekstrovertni UR-100V UltraViolet s ingenioznim sistemom prikaza vremena na satelitskom disku potvrdio je Urwerkov kultni status. Novitet popularne kolekcije sada je u bogatoj nijansi ljubičaste koja ostavlja snažan vizuelni utisak.

Osnovana 1997. godine, kompanija Urwerk je od prvih dana preuzela ulogu pionira savremene, nezavisne izrade satova. Može se reći da su osnivači brenda Urwerk koristili svoj jedinstveni kreativni senzibilitet kako bi se pobunili protiv konzervativnih časovničarskih normi. Rezultat nije izostao, pa je Urwerk postao poznat po futurističkim modelima astronomskih cena, neretko šestocifrenih. Srećom, Urwerk je postepeno spuštao gard, pa su fabričku ponudu obogatili i modeli nešto pristupačnije cene. Tom jatu pripada i Urwerk UR-100V UltraViolet, za koji je potrebno izdvojiti 55.000 CHF.

Raskid s tradicijom

Nakon modela 100V Time and Culture I koji smo nedavno detaljno predstavili, ženevski brend ponovo je privukao pažnju horološke javnosti. Glavni krivac je edicija UR-100V UltraViolet koja u prvi plan stavlja nesvakidašnji kolorit. Naime, u teoriji se ljubičasta smatra bojom s najvećom frekvencijom od svih nijansi koje čine vidljivi spektar, pa je veoma efektna za isticanje lepote časovnika. U Urwerkovoj praksi u pitanju je postojani DLC sloj boje, pedantno nanete na lagano titanijumsko kućište prečnika 41 mm. Kao neko ko stalno preispituje principe simetrije, atelje Urwerk smelim proporcijama izaziva konvencije. Ipak, uprkos avangardnom stilu, mala masa i udobni gumeni kaiš omogućuju vrhunski komfor.

Urwerk UR 100V Ultraviolet prednji kadar
Krunica je postavljena na atipično mesto, između lugova na poziciji 12 sati, što je zaštitni znak brenda Urwerk

U svetu Urwerkove filozofije

Iako na prvi pogled deluje pomalo konfuzno, prikaz vremena putem tri rotirajuća satelita ispod safirnog stakla je intuitivan i ne zahteva dugo privikavanje. Sati i minuti obojeni su Super-LumiNova® tehnologijom koja u velikoj meri olakšava očitavanje u noćnim uslovima. Osim dominantne purpurne, na avangardnom brojčaniku mogu se videti diskretni elementi bele i žute. Opremljen belim gumenim kaišem s titanijumskom kopčom, UltraViolet preuzima vizuelni identitet prethodnih izdanja. Visina kućišta od 14 milimetara predstavlja krunu nesvakidašnje siluete i argument za udobnost na zglobu ruke.

Urwerk UR 100V Ultraviolet na ruci
Prikaz UR-100V UltraViolet sata nije se promenio, osim prelaska na ljubičastu boju. Vreme ilustruju tri rotirajuća satelita

Nova oznaka, identične performanse

Novi kalibar 12.02 zamenio je nekadašje izdanje 12.01. Ažuriranje se, sudeći prema rečima manufakture Urwerk, uglavnom odnosi na estetiku. Identičan kalibru 12.01, novi mehanizam koristi isti, potvrđeni sistem navijanja koji se kontroliše putem jedinstvenog Windfänger vijka postavljenog na dvosmerni oscilirajući teg. S praktične strane Urwerk isporučuje dvodnevnu rezervu snage, kao i frekvenciju rada od 28.800 vibracija po času. U kompleksnu strukturu mehanizma uklopljen je i niz od 40 rubina.

Urwerk UR 100V Ultraviolet poledjina
Mehanizam koristi 40 rubina, kuca brzinom od 28.800 vps i ima maksimalnu rezervu snage od 48 sati

Uprkos novoj nijansi i prilagođenom mehanizmu, UR-100V UltraViolet ima sličnu cenu kao i prethodne reference. Preciznije, ekstravagantni UltraViolet dostiže tačno 55.000 CHF, bez poreza. Međutim, za razliku od prethodnih satova manufakture Urwerk novitet neće biti ograničen na fiksni broj primeraka, dostupnost zavisi isključivo od potražnje kolekcionara. Sudeći prema prvim reakcijama, Urwerk ima džekpot u rukama.

OSNOVNE INFORMACIJE
Brend: Urwerk
Model: UR-100V UltraViolet
Dimenzije: prečnik 41 mm; visina kućišta 14 mm
Materijal kućišta: titanijum
Narukvica/kaiš: guma
Vodootpornost: 30 metara
Mehanizam: kalibar 12.02 automatski
Rezerva snage: 48 časova
Cena: 55.000 CHF (bez poreza)

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -