29 / 09 / 23
- OGLAS -
NovostiSeiko Prospex 1968 Diver's Modern Re-interpretation GMT - spreman za putovanja i...

Seiko Prospex 1968 Diver’s Modern Re-interpretation GMT – spreman za putovanja i ronjenje

- Oglas -

Iako je gledano iz današnje perspektive to pomalo iznenađujuće, Seiko nikada u ponudi nije imao Prospex modele opremljene mehaničkim GMT mehanizmom. Sve do sada… Led je nedavno probijen pa japanski brend samouvereno nudi čak tri dajvera spremna za brzu promenu meridijana. Cenom ispod 2.000 evra noviteti kompanije Seiko sasvim sigurno ugroziće pozicije značajno skupljih švajcarskih rivala…

Povezivanje GMT funkcije s performansama ronilačkog sata mnogima predstavlja kombinaciju snova. U pitanju je platforma koja stvara odlične uslove za podvodno uživanje i bezbrižna putovanja. To je dokazala i edicija 5 Sports SKX Sports Style GMT series koja je prošlog leta napravila pravi bum na tržištu. Ipak, gledajući Seikovu aktuelnu liniju, vrlo malo modela koristi ovu praktičnu horološku kombinaciju. Seiko sada popunjava tu prazninu Prospex modelima koje pokreće novi 6R54 mehanizam.

Seiko SPB381
U prvom planu je definitivno referenca SPB381, prepoznatljiva po modernom zelenom brojčaniku i bezelu

Originalni stil je blago redizajniran

Dizajn nove serije temelji se na originalnom ronilačkom satu iz 1968. reference 6159-7001. Estetski posmatrano, Seiko ne menja tim koji dobija, pa se izdvajaju prepoznatljivi detalji – krunica na položaju 4 sata, široki bezel i uglaste površine.

Seiko SPB383
Ljubitelji klasičnih tonova odabraće crnu verziju kojoj kontrast stvaraju detalji na kazaljkama

Kućište prečnika 42 milimetra ipak je redizajnirano kako bi imalo kraće lugove i poboljšanu ergonomiju, te bilo udobnije na ruci. S visinom od 12,9 milimetara ono nije tanko, ali je ipak prihvatljivo za svakodnevno nošenje. Nove reference jasno su orijentisane na ronjenje, sa 60-minutnom skalom na keramičkom umetku korone. Za kućište je odabran robustan čelik sa supertvrdim premazom, pa će oštećenja biti svedena na minimum. Ispod kupolastog safirnog stakla nalaze se brojčanici tradicionalnog stila. Asimetričnost je naglašena položajem datuma dok su kazaljke sekundi i GMT-a istaknute jarkim bojama. Veliki aplicirani markeri i kazaljke ispunjeni su LumiBriteom i imaju isti dizajn kao i vintidž model.

Seiko SPB381 prednji kadar
Novi Seiko je namenjen nešto zahtevnijim kupcima, koji su propustili srodnu ali dostupniju 5 Sports SKX verziju

Mehanizam 6R54 prikazuje sate, minute, sekunde i GMT

Unutar kućišta je novi automatski kalibar 6R54 koji ima udobnu rezervu snage, kao i svi mehanizmi serije 6Rxx. Kalibar radi na 3 Hz i raspolaže trodnevnom autonomijom. Sva tri modela povezana su na novodizajniranu čeličnu narukvicu sa supertvrdim premazom, opremljenu preklopnom kopčom i ronilačkim nastavkom. Edicija Save the Ocean kao dodatak ima i kaiš od recikliranih plastičnih boca, izrađen tradicionalnom japanskom tehnikom pletenja zvanom seiču.

Seiko Caliber 6R54
Kalibar radi na 3 Hz i raspolaže trodnevnom autonomijom rada. Konstrukcija je dvobojna i detaljno izvedena

Seiko će na tržište plasirati tri izdanja svog prvog mehaničkog GMT ronilačkog sata. Prva dva biće deo stalne kolekcije: SPB381 sa zelenim brojčanikom i zelenim keramičkim okvirom i SPB383 s crnim ciferblatom i keramičkim okvirom iste boje. Obe verzije imaju žutu GMT kazaljku i biće dostupne od juna po ceni od 1.700 evra.

Ljubiteljima ekologije namenjen je Save the Ocean

Seiko SPB385 c
Dostupna u svega 4.000 primeraka verzija Save the Ocean biće za 200 evra skuplja od standardnih modela

Ponudu će zaokružiti sada već tradicionalni model Save the Ocean, referentne oznake SPB385. Ovaj model doprinosi boljem razumevanju svetskih okeana i njihovom očuvanju, pa ima teksturisani ledenoplavi brojčanik inspirisan polarnim glečerima Arktika i Antarktika. Temu kompletira crni keramički okvir i tamnoplava GMT kazaljka. Seiko SPB385 verzija ograničena je na 4.000 primeraka koji će biti dostupni po ceni od 1.900 evra.

Za više informacija o aktuelnoj ponudi, dostupnosti i cenama Seiko satova posetite WATCH SALON kompanije Vitanov, zvaničnog partnera i distributera ovog brenda u Srbiji.

OSNOVNE INFORMACIJE
Brend: Seiko
Model: Prospex 1968 Diver's Modern Re-interpretation GMT; Save the Ocean Limited Edition
Referenca: SPB381, SPB383; SPB385
Dimenzija: 42 mm, visina kućišta 12,9 mm
Materijal kućišta: nerđajući čelik
Narukvica/kaiš: nerđajući čelik, reciklirani kaiš
Vodootpornost: 200 m
Mehanizam: Calibre 6R54 automatski
Frekvencija rada: 21.600 vps
Rezerva snage: 72 časa
Cena: 1.700 evra; 1.900 evra

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -