18 / 06 / 24
- OGLAS -
NovostiSeiko Presage SPB441 – mali sat velike harizme

Seiko Presage SPB441 – mali sat velike harizme

- Oglas -

Dragi japanofili, imamo sat koji će vas naterati da proverite stanje na računu. U fabričkoj oznaci SPB441 ljubitelji elegantnih satova pronaći će mnogo razloga za zadovoljstvo, pod uslovom da budu brzi. Naime, njegova proizvodnja ograničena je na 1.000 primeraka, čime Seiko želi da naglasi posebnost ove prednovogodišnje premijere…

Veoma aktivnu i plodnu godinu Seiko polako ali sigurno privodi kraju. Najnoviji specijalitet kuće Seiko, novi SPB441 nudi ono što je sve ređe na tržištu – prečnik od 35 milimetara i klasičnu eleganciju bez modernih ukrasa.

Original
Arhivski model iz 1924. je poslužio kao dizajnerski uzor

Poput nedavno prezentovanog SPB359 ni SPB441 neće biti masovni favorit, ali to i nije njegova uloga. Seiko je želeo da kreira sat gotovo identičan originalu na kojem je nekada davno prvi put bilo istaknuto ime kompanije…Iako je čuveni Laurel iz 1913. prvi ručni sat koji je stvorila kompanija Kintara Hatorija (Kintaro Hattori), taj istorijski časovnik na brojčaniku nije prikazivao ime Seiko. To se  dogodilo tek 1924, nakon što je razorni potres 1923. potpuno uništio fabriku Seikosha. Danas znamo da je taj sat označio novi početak brenda Seiko. Budući da se naredne godine obeležava 100. rođendan ovog značajnog događaja, proslava je već započela kroz promociju reference Limited Edition SPB441.

Seikov recept za eleganciju

Sličnost između prvog sata sa Seiko natpisom na ciferu i novog SPB441 i više je nego evidentna. Naravno, sve je u izgledu, budući da je novi Presage bez sumnje moderan sat koji s mnogo uspeha evocira prošlost.

Seiko SPB441 bok
Ako ne možete da odolite klasičnom dizajnu, ovo je premijera koju ste čekali…

Kao nekada, SPB441 dolazi u potpuno okruglom kućištu koje nas podseća na vremena kada su ručni satovi još uvek bili više-manje prerađeni džepni modeli. Seiko SPB441 ima za današnje standarde mali prečnik od 35 mm i pomične lugove povezane na originalni kožni kaiš. Visina od 12,3 mm otkriva da novi Presage nije tanak, ali u kombinaciji s malim prečnikom ima pravi retro šarm.

Presage lepotu ističe belim emajlom

Novi Presage na vrhu čeličnog kućišta ima safirno staklo u obliku kutije ispod kojeg je klasični cifer. Brojčanik od sjajnog belog emajla servira porciju nostalgičnog stila. Novi Seiko Presage Kintaro Hattori SPB441 ima prikaz središnjih sekundi i  pomalo iznenađujuće 24-satni indikator koji menja male sekunde izvornog izdanja. Sofisticirane plave kazaljke i brojevi oblikovani su u Breguet stilu, pa uz font kompanije dosledno stvaraju iluziju originalnog modela. Krunica je naravno potpisana, dok je na nostalgične lugove povezan kožni kaiš u bund maniru. Za boju je odabrana crna, što je promena u odnosu na referencu SPB359 koja je povezana na kaiš braon boje.

Seiko SPB441 prednji kadar
Ako vam se dopada SPB441, moraćete da budete brzi jer će Seiko proizvesti samo 1.000 primeraka

SPB441 koristi novi manufakturni mehanizam

Seikov Presage SPB441 pokreće nova verzija kalibra 6R. U pitanju je automatski 6R5H s frekvencijom rada od 3Hz ili 21.600 vps. Savremena tehnologija je omogućila pomak na terenu trodnevne rezerve snage. Preciznost je prema fabričkim podacima u nivou od +25 do -15 sekundi dnevno. Posvećenost utisku koji SPB441 želi da emituje apsolutna je, pa se sat dosledno kupcima isporučuje u posebnoj kutiji koja takođe asocira na nekadašnja, danas antikna pakovanja…

Seiko SPB441 pakovanje
Posebnost reference SPB441 istaknuta je i bogatijim prodajnim paketom i nekadašnjim fontom japanske kompanije

Novi Seiko Presage Kintaro Hattori Limited Edition biće dostupan od janura 2024. godine u ograničenom izdanju od 1.000 primeraka, po ceni od 2.000 evra.

Za više informacija o aktuelnoj ponudi, dostupnosti i cenama Seiko satova posetite WATCH SALON kompanije Vitanov, zvaničnog partnera i distributera ovog brenda u Srbiji.

Osnovni podaci
Brend Seiko
Model Presage Kintaro Hattori Limited Edition
Referenca SPB441
Dimenzija kućišta prečnik 35 mm, visina 12,3 mm
Materijal kućišta nerđajući čelik
Narukvica/kaiš koža
Vodootpornost 50 m
Mehanizam 6R5H automatski
Frekvencija rada 21.600 vps
Rezerva snage 72 sata
Ograničeno izdanje 1.000 primeraka
Cena 2.000 evra

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -