22 / 07 / 24
- OGLAS -
NovostiOris ProPilot x Calibre 400 Laser – igra svetlosti

Oris ProPilot x Calibre 400 Laser – igra svetlosti

- Oglas -

Pozicija nezavisnog brenda Orisu daje slobodu istraživanja koja je u 2023. godini potvrđena nizom maštovitih izdanja. Naš favorit je u prethodnom periodu bio simpatični Kermit, sat koji predstavlja ediciju modela ProPilot. Oris ipak nije potrošio svu magičnu prašinu, pa je ProPilot nedavno debitovao u veoma posebnom izdanju.

Svestranost Orisove ponude više niko ne može da ospori. Nakon Sepia verzije modela Divers 65 na red je došao i sat u čiju je konstrukciju švajcarska kompanija uložila mnogo truda i vremena… Oris je ponovo odabrao inovativni materijal, pa je nakon bronzanog dajvera čelik ponovo izgubio bitku, ovoga puta od titanijuma. Titanijum je upotrebljen čak i za izradu futurističkog brojčanika koji je uz pomoć laserske tehnologije doprineo da ProPilot Calibre 400 Laser zablista puput kameleona, na do sada neviđen način.

Oris Laser na ruci
Lagano kućište (39×11,8 mm) povezano je na integrisanu narukvicu

U osnovi je proveren koncept. ProPilot X Calibre 400 ima prečnik od 39 mm, koji prati visina od 11,8 milimetara. Ako na to dodamo i rastojanje između lugova od 47 mm jasno je da je Oris stvorio sat vrhunske nosivosti. Na takav utisak se nadovezuje i umanjena masa, koja je zaštitni znak titanijuma.

Ipak, u prvom planu je brojčanik, koji je, uprkos svom živopisnom izgledu izrađen bez kapi boje ili pigmenta. Razvijan u dvogodišnjem ciklusu s istraživačkom laboratorijom ETH Zürich novi Oris koristi fenomen interferencije svetla. Zvuči komplikovano? Dozvolite da vam približimo lepotu Orisovog novog brojčanika…

Oris Laser
Oris objašnjava da zapravo nema pigmenta boje na brojčaniku. Umesto toga, nauka je odigrala ključnu ulogu pa inovativni laserski tretman transformiše titanijum

Zadivljujući utisak laserske tehnologije

Novi Oris ProPilot Calibre 400 Laser prenosi koncept interferencije svetla u svet satova. Kao kreativno platno ove tehnologije poslužio je brojčanik od titanijuma, na kome se prelivaju očaravajuće boje. Za unikatan stil Oris koristi laserski tretman koji u zavisnosti od okolnosti i ugla iz kojeg se cifer posmatra stvara i transformiše površinu od titanijuma. Ovaj kaleidoskop boja kompletiraju i detalji na jedinstvenoj površini ciferblata. Čak i logotip, indeksi, zapis minuta i tekst brojčanika koriste drugi laserski tretman kako bi brojčanik dobio 3D efekat. Unikatno rešenje brojčanika se savršeno uklapa s crnom Super-LumiNova kazaljkom za sate i minute. Kako biste u potpunosti fokusirali pažnju na očaravajući tretman brojčanika, dizajneri su se opredelili da odbace prikaz datuma, pa ništa ne stoji na putu apsolutnog minimalizma.

Oris Laser brojcanik
Brojčanik od titanijuma predstavlja prelaz u rasponu od plave preko zelene do ljubičaste nijanse

Simbolika avijacije

Kolekcija ProPilot je inspirisana svetom vazduhoplovstva, pa je novi Laser nizom detalja i novina ostao dosledan osnovnoj filozofiji. Troredna narukvica od titanijuma ima puno karaktera, posebno u kombinaciji s Orisovom kopčom „LIFT“, koja oponaša kopče sigurnosnih pojaseva u avionu. To nije jedina referenca na svet avijacije – na bezelu, krunici na zavrtanje i rubu zadnje strane kućišta nalazi se uzorak inspirisan turbinom motora. Pozadina je u skladu s trendovima transparenta, što omogućuje pogled na Calibre 400. U pitanju je sad već poznati i priznati manufakturni mehanizam koji je pomerio granice autonomije, makar za aktuelne Orisove satove. Napredni Swiss Made automatik radi u rasponu preciznosti od +5 do -3 sekunde na dnevnom nivou. Dobre vesti se nastavljaju, pa je Oris odredio desetogodišnji servisni interval, što je jedan od najdužih perioda.

Oris Laser pozadina
Elitni kalibar manufakture Oris isporučuje petodnevnu autonomiju rada

Kao posledicu naravno imamo cenu… Orisov originalni novitet koštaće 4.800 švajcarskih franaka što je, čini nam se, previsoko za sat koji pokazuje samo vreme. S druge strane kao bonus uz autentični laserski brojčanik dobijate sve pogodnosti naprednog Calibre 400 automatika i titanijumske konstrukcije…

Osnovni podaci
Brend Oris
Model ProPilot x Calibre 400 Laser
Reference 400 7778 7150-07 7 20 01TLC
Dimenzija kućišta prečnik 39 mm, visina 11,8 mm
Materijal kućišta titanijum
Narukvica/kaiš titanijum
Vodootpornost 100 m
Mehanizam Oris Calibre 400 automatski
Frekvencija rada 28.800 vps
Rezerva snage 120 sati
Cena 4.800 CHF

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -