07 / 12 / 22
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeZenith u hronometarskoj trci

Zenith u hronometarskoj trci

- Oglas -

Iako su se prva hronometarska takmičenja održala krajem 18. veka u Ženevi, kompanija Zenith im se priključila nešto kasnije. Počevši od 1903, Zenith je nizao pobede iz godine u godinu, sve do 1968. U tom zlatnom razvojnom periodu kompanija je registrovala više od 300 patenata i kreirala preko 600 varijanti različitih mehanizama. 

Svaki od ovih mehanizama je u određenom trenutku prednjačio po pitanju preciznosti, dok su pojedini zaslužili i kultni status. Jedan od njih je kalibar 135 predstavljen 1949. godine. Najzaslužniji za njegov razvoj bio je Efrem Žoben, poznati časovničar Zenith manufakture. Na takmičenju Nojšatel observatorije kalibar 135 osvajao je prvo mesto pet godina zaredom. 

Pre nekoliko godina u Zenithu su odlučili da naprave detaljnu listu osvojenih hronometarskih nagrada počev od 1903. godine. Došli su do neverovatne brojke: osvojeno je 2.333 nagrade, od čega su 1.565  dobijene za prvo mesto.

Na fotografiji je prikazan ručni sat iz 1955. godine, čije je kućište od 37 mm izrađeno od ružičastog zlata. Radi se o retkom modelu, jer je proizvedeno svega 11.000 primeraka u periodu između 1948. i 1960. godine. Pokreće ga pomenuti kalibar 135, sa prikazom malih sekundi na “6 h”. Ovaj ručno navijani mehanizam radi na frekvenciji od 18.000 vibracija po času. Da je reč o visoko preciznom mehanizmu, na brojčaniku sata naznačeno je natpisom “Chronometer”.

Zenith Chronometery

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -