21 / 05 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeUspešan stoti Baselworld

Uspešan stoti Baselworld

- Oglas -

Baselworld, najveći svetski sajam satova i nakita, koji je ove godine proslavio jubilarni stoti rođendan, 30. marta zatvorio je svoja vrata.  

Ove godine sajam je posetilo 106.000 gostiju i 4.400 medijskih predstavnika, a svoje luksuzne proizvode izložilo je 220 švajcarskih kompanija, što je neverovatan napredak u odnosu na prvi sajam iz 1917. na kojem je učestvovalo 29 švajcarskih izlagača.

Na ovogodišnjem Baselworldu sveukupno 1.300 kompanija iz 40 zemalja predstavilo je svoje inovacije, čime su pokazali da je industrija satova i nakita još uvek vitalna i perspektivna. Uprkos tome što su poslednje dve godine tržišno lošije, švajcarska časovničarska industrija krajem 2016. izvezla je dobara u vrednosti od 19,6 milijardi švajcarskih franaka, dvostruko više nego pre deset godina. Na taj način se čvrsto pozicionirala kao treći najveći švajcarski izvozni sektor, iza farmaceutske i mašinske industrije.

Proizvođači satova i nakita nastavljaju da prate tržište i da se prilagođavaju društvenim promenama. Tako osim u same proizvode, promene sve više uvode u ceo prodajni lanac, od formiranje cena do distribucije. Trenutno je najveći trend online kupovina satova i nakita, pa brendovi moraju konstantno da paze na snabdevanje i obnavljanje kolekcija. Što se tiče cena, brendovi sve više proizvode pristupačnije entry-level satove, sa manje komplikacija ili izrađene od čelika umesto skupljih materijala, zlata i platine. Naravno, kvalitet materijala i standardi proizvodnje moraju da ostanu na nivou dostojnom švajcarskog imena.

Sve ove promene i inovacije tokom godina je pratio i promovisao Baselworld, koji se i sam razvijao i menjao u skladu s trendovima. Ove godine noviteti su Les Ateliers, zaseban atelje rezervisan za nezavisne brendove, koji se pokazao veoma uspešnim. Takođe, novina je i Design Lab, izložbeni prostor u kojem su se predstavili renomirani dizajneri nakita, kao i oni koji tek ulaze u ovaj posao.   

Sledeće godine Baselworld će se održavati od 22. do 27. marta.

Izvor: Baselworld

Foto: Courtesy of Baselworld

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -