12 / 04 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeU svetu Rolexovih narukvica – derbi sportskog stila i elegancije

U svetu Rolexovih narukvica – derbi sportskog stila i elegancije

- Oglas -

Uprkos impresivnom izboru časovnika u ponudi, čuvena kompanija Rolex drži se tradicije i uz njih nudi svega nekoliko stilova narukvica. Baš kao i ekskluzivni satovi sa znakom krune i Rolex narukvice imaju zvučna imena, različita dizajnerska rešenja, bogatu istoriju i veliki broj poklonika.
Iako se i Pearlmaster tehnički računa kao opcija narukvice, linija prestižnih satova povučena je iz ponude 2022. godine, pa su svetla reflektora sada okrenuta ka poznatim i proslavljenim imenima – Oyster, Jubilee ili President. A tu je i sve popularniji Oysterflex, kaiš koji po mnogo čemu ulazi u kategoriju časovničarske narukvice…

Rolex Oyster narukvica – simbol tradicije i svestranosti

Ovaj stil narukvice često se može videti na nekim od Rolexovih najpopularnijih modela, kao što su Submariner, Daytona, GMT-Master, Sea-Dweller i Explorer. Prvi put predstavljena tokom kasnih 1930. godina, Oyster narukvica danas simbolizuje Rolexov originalni dizajn impresivne svestranosti, pogotovo na sportski orijentisanim meračima vremena.
Iz istorijske perspektive Oyster je verovatno najstarija Rolex narukvica, ne računajući, naravno, kožne kaiševe. Pre nego što je kreirao vlastite narukvice, Rolex je poverenje ukazivao renomiranim Gay Frères proizvodima. Danas znamo da je dizajn Gay Frères narukvica poslužio kao inspiracija za vizuelni identitet Oyster modela. Ostalo je istorija.

Rolex Oyster
Oyster je tokom decenija postao sinonim za prvoklasni kvalitet, komfor i sigurnost na ruci

Po definiciji, reč je o trodelnoj metalnoj narukvici sa širokim ravnim elementima, koja ima robustan, sportski izgled. Centralna karika je dominantna po dimenzijama, rešenje koje ima autorski pečat. Predstavljena kasnih tridesetih, a patentirana 1947. godine, danas s pravom ima kultni status. Iako je Oyster (kao i ostale Rolex narukvice) tokom prethodnih decenija dobio niz unapređenja, celokupan izgled ostao je uglavnom nepromenjen, pa je autentična estetika postala jedan od najtrajnijih simbola kompanije.

Rolex Jubilee narukvica – komfor bez premca

Narukvica Jubilee bila je posebno dizajnirana za svečaniju Datejust liniju satova u proslavi 40. godišnjice švajcarske kompanije. Kada je prvi put predstavljena 1945, Jubilee je bila deo najelitnije ponude i dostupna samo u čistom zlatu. Međutim, ona se sada proizvodi u brojnim kombinacijama, što je demokratizovalo ponudu nenadmašne elegancije. Stilski, narukvica Jubilee dizajnirana je od polukružnih petodelnih karika, prefinjenijih i elegantnijih nego što su one na Oysteru.

Rolex Jubilee ambijentalna
Jubilee narukvica je bila i ostala simbol neprolazne elegancije, udobnosti i stila. Danas je opcija i za popularni GMT Master II

Poput drugih Rolexovih stilova narukvica, Jubilee verzija je prošla niz ažuriranja tokom godina, budući da Rolex pasionirano i kontinuirano radi na poboljšanju pouzdanosti i funkcionalnosti svojih proizvoda. Kao krunu uspeha, Rolex za Jubilee navodi suptilan i nenadmašan komfor na zglobu, što armija poštovalaca iz generacije u generaciju i potvrđuje.

Rolex Jubilee
Raspored karika imun je na modne trendove. Dvobojna kombinacija je jedna od najvoljenijih i najkopiranijih narukvica

Rolex President narukvica – eliti u čast

U sezoni 1956. Rolex je promovisao još jedan klasik – model Day-Date. Ne samo da je to bio prvi automatski ručni sat koji je integrisao prikaz za datum i za dan ispisan u celosti na brojčaniku već je postao poznat i kao novi vodeći luksuzni časovnik marke Rolex. U stopu ga je pratila i jedinstvena narukvica.

Rolex President
U ponudi kompanije Rolex President ima posebno mesto, što potvrđuje i selekcija plemenitih materijala

Iz ergonomske perspektive, središnje karike modela President su šire, dok su spoljašnje diskretnije, tanje. Predsednička narukvica posebno se ističe po šarmu i funkcionalnosti. U prvom planu je dizajn s trodelnim, polukružnim karikama koji deluje formalnije od Oyster modela. Međutim, jedna zaobljena središnja karika manje je detaljna i manje složena od Jubilee narukvice koja u sredini ima tri male, fleksibilne karike. Upravo zbog toga unikatni izgled President narukvice na određeni način predstavlja mešavinu Oyster i Jubilee estetike koja je mnogima prirasla za srce. Za maksimalan utisak savremene President narukvice po pravilu su od plemenitih materijala.

Rolex Oysterflex – između narukvice i kaiša

Oysterflex hibridom narukvice i kaiša Rolex je zadivio svet horologije. Na sajmu Baselworld 2015. Rolex je najavio novu verziju Yacht-Mastera u zlatnoj Everose nijansi. Ne samo da je Rolex tada prvi put koristio svoju leguru ružičastog zlata u kolekciji Yacht-Master već je prestižni sportski sat opremio potpuno novim stilom narukvice. Ili kaiša. Oysterflex je, zapravo, negde između…

Rolex
Iako tehnički ne ulazi u kategoriju narukvica, Oysterflex ispisuje savremenu istoriju i formira klasu za sebe

Na prvi pogled Oysterflex ostavlja utisak standardnog crnog gumenog kaiša. Ipak, to je optička varka. Oysterflex narukvica daleko je složenija nego što se može naslutiti. U njenom jezgru su zapravo metalne oštrice od legure titanijuma i nikla koje su zatim prekrivene crnim elastomerom. Udobnost, protok vazduha i stabilnost obezbeđuju jastučići na donjoj strani koji gumenu površinu drže tik iznad kože.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -