29 / 09 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeTudorovo nasleđe u bronzi

Tudorovo nasleđe u bronzi

- Oglas -

Jedan od upečatljivijih satova predstavljenih na ovogodišnjem sajmu u Bazelu je Tudorov ronilački model Black Bay Bronze iz linije Heritage, koja se temelji na reinterpretaciji popularnih istorijskih modela s dodatkom modernih elemenata.

Bronzano kućište

Black Bay Bronze je inspirisan prvim Tudorovim ronilačkim satovima od kojih je nasledio dizajn brojčanika i kupolasto safirno staklo a veliku krunicu od modela iz 1958. godine, poznatog pod nazivom Big Crown. Prepoznatljive kazaljke tzv. „snowflake“ oblika su preuzete s ronilačkih satova kojima je Tudor snabdevao Francusku mornaricu sedamdesetih godina prošlog veka. Kućište sata, prečnika 43 mm, izrađeno je od izdržljive legure bronze i aluminijuma, koja s vremenom i nošenjem dobija finu patinu unikatnu za svaki primerak. Vodootporno je do 200 metara. Bronza se koristila u izradi starih brodova i ronilačke opreme pa se nametnula kao logičan izbor za ovaj istorijom nadahnut sat. Donji poklopac sata izrađen je od PDV-om tretiranog čelika. Krunica je ukrašena gravurom tudorske ruže.

Moderni kalibar

Smeđi brojčanik i ram su se odlično uklopili u bronzano kućište i „pojačali“ vintage estetiku sata; velike i luminiscentne kazaljke i oznake vremena garantuju dobru vidljivost u dubinama.

Moderni element ovog modela je Tudorov automatski kalibar MT5601, koji je zasnovan na prvom Tudorovom manufaturnom kalibru predstavljenom prošle godine. Kalibar MT5601, dimenzija 33,8 x 6,5 mm, ima 25 rubina, 70-časovnu rezervu snage i funkcije sati, minuta i sekunda. Spirala netremice je od silicijuma. MT5601 radi na frekvenciji od 28.800 vibracija na čas i ima COSC-ov sertifikat.

Black Bay Bronze ide uz vintage smeđi kožni kaiš s bronzanom šnalom i dodatnim platnenim kaišem.

Linija Heritage

Osim modela Black Bay Bronze, na ovogodišnjem Baselworldu predstavljeni su modeli Black Bay, modifikovana verzija originalnog modela iz 2012. s crvenim, plavim ili crnim ramom, Black Bay 36, s čeličnim kućištem, prečnika samo 36 mm i Black Bay Dark, s crnim čeličnim kućištem i crnim ramom. U sklopu linije Heritage, pored Black Baya, postoje modeli Chrono, kao i Advisor s posebnom funkcijom alarma.

Iz časopisa Satovi i nakit broj 19, godina IX, leto 2016.

HD Tudor HeritageBlackBayBronze BIG

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -