18 / 06 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeTrka za ženevski Grand Prix

Trka za ženevski Grand Prix

- Oglas -

Satovi koji su u trci za glavnu nagradu trenutno su na svetskoj turneji koja obuhvata izložbe u Hongkongu (2. i 3. oktobra), Seulu (6 – 8. oktobra), Dubaiju (18 – 21. oktobra), Ženevi (26. i 27. oktobra) i Londonu (12 – 14. novembra).

Ženevski Grand Prix je otvoren za sve brendove, bez obzira na zemlju porekla, a za učešće u takmičenju  proizvođači satova treba samo da pošalju prijavu. Dozvoljeno je prijaviti najviše šest satova u različitim kategorijama. Ove godine rok je bio 22. jun, a prijavilo se 84 brenda. Od 193 prijavljena sata, sudije su odabrali 72 finalista koji će konkurisati za čak 19 nagrada. Listu nominovanih satova možete naći na linku: http://www.gphg.org/watches/fr/grand-prix-dhorlogerie-de-geneve/2015/PRE.

Nagrade se dodeljuju u kategorijama najboljeg ženskog i muškog sata, mehaničkih komplikacija i umetničkih veština, a tu su još i posebne nagrade za inovaciju, životno delo, otkriće godine, najboljeg učenika i mnoge druge. Ovako veliki broj priznanja znači da svaki od 42 brenda, koji su još u trci, praktično ima verovatnoću jedan prema dva da nešto i osvoji. Ipak, kao kruna takmičenja ističe se prestižna nagrada Aiguille d’Or (Zlatna kazaljka) koju dobija najbolji sat, nezavisno od kategorije.

O dodeli nagrada odlučuje odbor od 26 članova (na čijem je čelu stručnjak za satove i aukcije, Orel Beks) a koji pre donošenja odluke pomno pregledaju i isprobavaju satove. Ove godine odboru su se priključili Mark A. Ejek, CEO Bregueta, Blancpaina i Jacquet Droza, Džejms Džarni, osnivač magazina QP i istoimenog izložbenog salona u Londonu, Pjer Majar, ugledni novinar Europastara, Erik Singer, bubnjar poznatog rok benda Kiss i Diter Majer, član elektronskog benda Yello.

U poslednjih pet godina Grand Prix je prošao kroz niz promena, posle čega se iskristalisao njegov konačni cilj – promocija švajcarskog časovničarstva i vrednosti širom sveta.

Izvor: journal.hautehorlogerie.org

 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -