06 / 10 / 22
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeTajne mehanizma hronografa

Tajne mehanizma hronografa

- Oglas -

Mehanizmi hronografa mogu biti, između ostalog, kućni i od nezavisnog proizvođača, a često ovo „poreklo“ mehanizma označava određeni status ili klasu sata.

Kućni mehanizmi tipično su integrisani, ne modularni, fino i funkcionalno su obrađeni i precizno podešeni, što ostavlja utisak uglađenosti i kvaliteta. Ovakvi mehanizmi najčešće su i jako lepi i unikatni upravo zbog slobode i potpune kontrole koju brend ima pri njihovom dizajniranju i proizvodnji. Ipak, ovo može biti i mana kućnog mehanizma jer je njihov servis, zbog posebnosti kreacije, skup i dugotrajan.

Mehanizmi nezavisnog proizvođača su neverovatno pouzdani i izdržljivi jer uglavnom nastaju razvojem i nadogradnjom već postojećih i prethodno bezbroj puta testiranih modela. Servis ovakvih mehanizama je relativno jeftin i brz jer su, za razliku od kućnih mehanizama, rezervni delovi lako dostupni i sat najčešće nije potrebno slati u zemlju proizvođača na popravku.

S druge strane, mehanizmi nezavisnog proizvođača prave se u velikim količinama pa, samim tim, nisu ekskluzivni i unikatni, a ujedno i retko kad imaju ručno izrađene elemente. Zbog svega toga nisu atraktivni kao kućni mehanizmi. Njihova izrada nije skupa pa se nalaze u satovima koji koštaju od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dolara, što može biti frustrirajuće za kupca koji želi da investira u skuplji sat.

Kod samog dizajna mehanizma, puristi više vole integrisane nauštrb modularnih, zbog toga što su integrisani mehanizmi od samog početka dizajnirani kao hronografi i njihove komponente su optimizirane za takvu upotrebu. To je važno zato što hronografi mogu biti vrlo „teške“ komplikacije za čije ispravno funkcionisanje treba jako napajanje. Slabo napajanje može negativno uticati na sposobnost hronografa da precizno meri vreme.

Modularni mehanizmi, poznati i kao „sendvič“ ili „nadograđeni“ dizajni, počinju kao osnovni kalibar na koji se naknadno dodaje mehanizam hronografa, i to montiran na odvojenu pločicu najčešće na strani brojčanika. Mnogi veruju da su zbog ovakvog dizajna modularni mehanizmi manje precizni; sekunde i minute hronografa često znaju da poskoče kad se hronograf aktivira, a i aktivacijsko dugme se ne kreće glatko kao kod integrisanih mehanizama.

Sat s modularnim mehanizmom možete prepoznati po velikom broju rubina, indikatoru datuma koji „sedi“ u rupi a ne direktno ispod brojčanika, te krunici koja nije u horizontalnoj ravni s dugmićima hronografa. Isto tako, komponente takvog hronografa nisu vidljive kroz pozadinu kućišta.

Izvor: watchtime.com

 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -