18 / 06 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeTag Heuer - Vek i po preciznosti

Tag Heuer – Vek i po preciznosti

- Oglas -

piše: Mila-Bulimbašić Botteri

Da bismo dostojno proslavili naš 150. rođendan, želeli smo da predstavimo nešto zaista posebno. Zaključili smo da je najbolje da našoj porodici manufakturnih mehanizama dodamo novi hronografski mehanizam”, objašnjava predsednik i CEO Tag Heuera Žan-Kristof Baben odluku da se upravo ove godine predstavi novi hronografski mehanizam, kalibar 1887 koji se smestio u modelu Carrera Calibre 1887 Chronograph. Model je predstavljen u Mc Laren Technology Centru u decembru prošle godine, ali je na ovogodišnjem bazelskom sajmu krenuo u komercijalnu proizvodnju.


NOVI KALIBAR

Novi kalibar 1887 ima 39 rubina, frekvenciju od 28.800 vns, 50-časovnu rezervu snage, a njegov mehanizam je napravljen od 320 delova. Pored svega ostalog, opremljen je i HER sistemom (High Efficiency Rewinding – Visoko efikasnim sistemom navijanja), koji su stručnjaci ocenili kao najefikasniji sistem za navijanje zbog automatskog sistema koji se okreće u oba smera.
Nova Carrera u kojoj se smestio ovaj mehanizam ima tahometarsku skalu na poliranom ramu, a može da se bira između crnog i srebrnog brojčanika. Sat je vodootporan do sto metara, ima dva dugmeta za veću sigurnost, dok je brojčanik sa svetlećim oznakama na kazaljkama podjednako čist i pregledan kao što je bio njegov slavni prethodnik daleke 1964. godine. Sasvim logično, kada se zna da ovaj model pre svega slavi istoriju.
Istoriju TAG Heuera koja je, podsetimo, započela pre sto pedeset godina, kada je dvadesetogodišnji Eduard Hojer 1860. u Sent-Imjeru osnovao svoju časovničarsku radionicu. U to vreme svi satovi su se navijali pomoću ključa, pa je Eduard Hojer već 1869. ušao u istoriju časovničarstva tako što je patentirao svoj prvi pronalazak – sistem za navijanje pomoću krunice. Patent je predstavljen na Svetskoj izložbi u Beču 1873. i Hojerova krunica je krenula u svet.


DŽEPNI HRONOGRAFI 

Međutim, pošto niko ne može dugo da spava na lovorikama, tako ni Hojeru agresivni Amerikanci nisu dali mira, pa je morao neprestano da se trudi kako bi sebe, ali i švajcarsku industriju satova, održavao u samom vrhu svetskog časovničarstva. U tome su mu pomogla brojna sportska takmičenja koja su krajem devetnaestog veka počela da se održavaju širom Švajcarske, ali i Evrope, i za koja su postali neophodni instrumenti za merenje brzine. Hojer je među prvima započeo s proizvodnjom džepnih hronografa u većim količinama, i vrlo brzo se nametnuo kao lider na tom području. Kada je 1892. umro, ostavio je za sobom pravo časovničarsko carstvo koje će njegovi naslednici nastaviti da šire.
Posle njegove smrti kompaniju su preuzeli sinovi Žil-Eduard i Šarl-Ogist Hojer. Uvereni da se firma mora širiti van granica Švajcarske, uskoro su pronašli brojne partnere u vodećim zemljama sveta u koje su izvozili svoje proizvode. Osim izvoza braća Hojer koncentrisali su se i na sport, pa su tako početkom dvadesetog veka, tačnije 1916, nastali Mikrograph, Microsplit, Semikrograph i Semicrosplit. Bile su to prve mehaničke štoperice kojima se moglo precizno meriti do 1/100 sekunde i 1/50 sekunde. Poređenja radi recimo da su najbolji tadašnji merači vremena mogli precizno izmeriti maksimalno do 1/5 sekunde. Zbog toga je TAG Heuer vrlo brzo postao službeni dobavljač hronografa za Olimpijske igre u Antverpenu, Parizu i Amsterdamu.
Svoju posvećenost sportu kompanija je uskoro proširila i na vozila, pa je tako 1933. predstavljena Autavia (kombinacija reči automobil i avijacija), prva štoperica za automobile i vazduhoplove. Sledio ju je Mareograph, prvi hronograf za jedriličare koji je imao displej struja i 5-minutno odbrojavanje za regate.


TAG HEUER U SVEMIRU

Pedesetih godina prošlog veka kompaniju je polako počeo da preuzima unuk osnivača, Džek Hojer, koji je osnovao Heuer Time Corporation, američku filijalu sa sedištem u Njujorku. Verovatno je i to doprinelo činjenici da je američki astronaut Džon Glen na jednom od svojih svemirskih putovanja 1962. na ruci nosio upravo TAG Heuerovu štopericu, što je bio prvi odlazak nekog švajcarskog sata u svemir.
Šezdesete godine prošlog veka u TAG Heueru je odredila zaljubljenost njenog tadašnjeg predsednika u automobilske trke, posebno u legendarnu Carreru Panamericanu Mexico po kojoj je ime dobio jedan od stubova ovog brenda, model TAG Heuer Carrera koji su nosili brojni slavni trkači. A da vreme ne gubi samo na automobile i trke, Heuer je pokazao već 1965. kada je na sajmu u Bazelu predstavio Slalom Timer, prvi elektronski merač vremena precizan do 1/100 sekunde. Sledeće godine je otišao krupan korak dalje, predstavivši Microtimer, prvi elektronski merač vremena precizan do 1/1000 sekunde.
Pošto se u TAG Heueru oduvek paralelno radilo na velikom broju projekata, nije bilo čudo što je 1969. predstavljen prvi automatski hronografski mehanizam, Chronomatic Calibre 11, na kome su od početka šezdesetih godina uz TAG Heuer radile još dve švajcarske časovničarske manufakture, naravno u potpunoj tajnosti. Novi mehanizam u to vreme je pokretao TAG Heuerove modele Carrera, Autavia i legendarni Monaco. Monacou je kultni status dao slavni glumac Stiv Mekvin koji ga je nosio u ništa manje kultnom filmu Le Mans iz 1971. godine. Međutim, Mekvin nije bio jedini glumac koji se oduševio TAG Heuerovim satom; uskoro mu se pridružio još jedan glumac-vozač, Pol Njumen, koji je nosio Chronosplit, prvi ručni kvarcni hronograf s dvostrukim digitalnim displejom.   


OBNOVA KLASIKA

Svoju povezanost sa svetom automobila i trka TAG Heuer je dodatno ojačao 1985. započevši dugogodišnju saradnju s McLaren Mercedesom. Zahvaljujući tome satovi ovog brenda uskoro su se našli na rukama vozača poput Alena Prosta, Ajrtona Sene i Mike Hakinena. Model S/el bio je omiljen slavnom Ajrtonu Seni koji je postao i ambasador brenda 1988. godine.
Kada si u svetu trka i brzih automobila, vreme prolazi još brže, pa su tako prošle osamdesete godine prošlog veka i došle devedesete u kojima su u TAG Heueru odlučili da se malo prisete svoje slavne prošlosti i obnove tri klasične serije: Carreru 1996, Monaco 1998. i Monzu 2001. godine. Sve ove kolekcije, a i one koje su usledile poput Autavie i Micrographa 1, imale su u sebi funkcije modernije od originala, ali su ipak maksimalno ostale verne prvobitnim modelima. Zato i ne čudi da je Micrograph 1, kao naslednik Mikrographa iz 1916, dobio nagradu za dizajn Grand Prix d’Horlogerie de Genève.
Tako je TAG Heuer u svom stilu uplovio u treći milenijum i dvadeset prvi vek s još jednom obnovom, ovaj put ipak promenjenog imena. Nekadašnji S/el postao je Link, a na ruci ga je poneo Tajger Vuds, još jedan slavni ambasador brenda. U godinama koje su usledile na bazelskom sajmu redom su predstavljani modeli poput Monacoa V4, zatim Monaca Sixty Nine, Calibre 360 Concept Chronographa, Monaca Calibre 360, osvajajući simpatije kritike i publike.


MUZEJ 360 STEPENI

Ne zaboravljajući rođendane svojih kolekcija, pre tri godine na sajmu u Bazelu TAG Heuer obeležio je dvadeset godina linije Link, predstavivši Link Calibre S, novi hronografski mehanizam precizan do 1/100 sekunde u kome su kombinovani kvarc i mehaničke funkcije. Iste godine je predstavljena i kolekcija TAG Heuer Grand Carrera, kao prva linija mehaničkih kalibara, pokretanih rotacionim sistemom. 
Pre dve godine TAG Heuer je odlučio da sakupi svu svoju dugogodišnju istoriju na jednom mestu, otvorivši u Le Šo-de-Fonu muzej nazvan TAG Heuer 360 Museum. To je prvi časovničarski muzej u svetu s postavom na 360 stepeni koji pokreću baterije dvanaest kompjutera koji procesuiraju više od milion slika na sat. U muzeju je sabrano sve važno za brend koji je od osnivanja pre sto pedeset godina vreme prepoznao kao trku, trku s preciznošću, tačnošću, pouzdanošću. A istorija, “istorija počinje svakog jutra”, kao što kaže predsednik i CEO brenda Žan-Kristof Baben. I tako već sto pedeset godina.

 

40 GODINA MONACA
Prošle godine TAG Heuer je proslavio četrdeset godina legendarnog modela Monaco. Slavni hronograf reizdan je u ograničenom broju primeraka, koji vrlo verno slede original do te mere da ih pokreće originalni mehanizam Calibre 11 Dubois Depraza.

TAG HEUEROVI BUTICI
Od kraja devedesetih godina prošlog veka TAG Heuer razvija sopstvenu mrežu butika koji su pravi mali muzeji brenda. Posle prve radnje otvorene u Londonu, do danas se mreža proširila na 73 butika u 26 zemalja širom sveta.

DIKAPRIO I TAG HEUER
Nastavljajući svoju dugogodišnju tradiciju povezanosti sa poznatim osobama iz sveta filma i sporta, TAG Heuer je odnedavno započeo saradnju i s Leonardom Dikaprijem. Dikaprio je postao TAG Heuerov ambasador, a brend će s poznatim glumcem sarađivati u raznim dobrotvornim akcijama vezanim za zaštitu životne sredine.

KNJIGA ZA GODIŠNJICU
Za svojih 150 godina TAG Heuer je sebi, ali i svojim ljubiteljima, poklonio luksuznu monografiju brenda. Na 216 strana, na engleskom jeziku, sabrana je cela prošlost i sadašnjost TAG Heuera koju bogato ilustruje tačno 150 ilustracija. Cena knjige je čak sto evra, ali teška je pet kilograma.

 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -