03 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeSwatch x Centre Pompidou Collection - brojčanik kao platno

Swatch x Centre Pompidou Collection – brojčanik kao platno

- Oglas -

Višedecenijska saradnja kompanije Swatch sa najpoznatijim galerijama, muzejima i umetnicima sveta nastavljena je i u novoj godini promocijom kolekcije Swatch x Centre Pompidou. Ovom prilikom pažnju švajcarskog brenda privukao je sekstet kultnih remek-dela, koji uključuje radove Fride Kalo, Amedea Modiljanija, Roberta Delonea, Vasilija Kandinskog i Pita Mondrijana.

Swatch Pompidou 1
Proslavljena slika Blue Sky čuvenog ruskog umetnika Vasilija Kandinskog prilagođena je modernom stilu kompanije Swatch

Osnovana 1983. godine, kompanija Swatch prešla je veliki put od pristupačnog modela do globalnog lidera. Zahvaljujući milionima prodatih časovnika Swatch danas predstavlja mnogo više od jednostavnog merača vremena – u pitanju je simbol renesanse švajcarske industrije satova i nezabeleženog marketinškog fenomena.

U pionirskim godinama kompanije Swatch inovatorski pristup je podrazumevao smele saradnje i ulazak na nove teritorije. Jedan od najpoznatijih načina promocije podrazumevao je i saradnju sa priznatim umetnicima. Veze kompanije Swatch sa svetom umetnosti vraćaju nas u prošlost i 1985. godinu, kada je ambiciozni brend prvi put prezentovao časovnik koji je osmislio francuski multidisciplinarni umetnik Kiki Pikaso. Zahvaljujući originalnom stilu i limitiranoj seriji od svega 140 primeraka, danas je to jedan od najtraženijih Swatch časovnika na aukcijama. Od tog trenutka Swatch je nizom kolekcionarskih izdanja publiku podsećao na značaj likovne umetnosti. Novo poglavlje saradnje usledilo je 1999. godine, tada je daroviti arhitekta Centra Pompidu Renco Pjano osmislio Jelly Piano časovnik. Iste godine, tokom renoviranja Centra Pompidu, Swatch je izradio najveći bilbord na svetu koji je upisan i u Ginisovu knjigu rekorda.

Swatch Pompidou 2
The Portrait of Dédie’ Amadea Modiljanija na efektan način spaja svet umetnosti i horologije

Sledeći proboj se vezuje za 2018. godinu kada je Swatch predstavio projekat Museum Journey u okviru kojeg su renomirani muzeji švajcarskom brendu dopustili pristup remek-delima, kako bi umetnost bila dostupna najširem auditorijumu. Do sada su u sklopu akcije svoja vrata otvorili Rijksmuseum (Amsterdam), Nacionalni muzej Thyssen-Bornemisza (Madrid), Louvre (Pariz) i The Museum of Modern Art (MoMA) iz Njujorka. Čuvena egzibicija MoMa muzeja inspirisala je i dizajnere švajcarke kompanije koja je 2021. godine kreirala asortiman časovnika nadahnut delima Vinsenta van Goga, Gustava Klimta, Henrija Rusoa i Pita Mondrijana. Reč je o satovima koji se mogu kupiti pojedinačno ili u sklopu kolekcionarskog seta upakovanog u kutiju kreiranu po uzoru na Blade stepenice, istaknutu arhitektonsku celinu MoMA muzeja.

Najnovije partnerstvo spaja Swatch časovnike i jedan od najpoznatijih muzeja na svetu, čuveni Pompidu. Centar Žorž Pompidu se može pohvaliti verovatno najkompletnijom zbirkom dela savremene i moderne umetnosti. Sama građevina projektovana je u takozvanom hi-tech stilu, pa predstavlja jednu od najekstravagantnijih fasada u Parizu. Projektovao ga je eminentni tandem Renco Pjano i Ričard Rodžers, a svečano otvoren 1977. godine. Danas Centar Žorž Pompidu predstavlja nezaobilazni toponim francuske prestonice.

Sinergija kompanije Swatch i Pompidu centra je evidentna. Zajednički cilj je jednostavan i predstavlja misiju umetnosti koja je dostupna svima. I dok Swatch plemenitu inicijativu širi putem predstavljanja umetnosti na zglobu ruke, Pompidu decenijama prezentuje remek-dela milionima posetilaca. Sličnosti se nastavljaju čak i poređenjem dizajna. Naime, zaštitni znak Swatch časovnika čine jarke boje i prozirni detalji. Slični elementi vidljivi su i na Pompidu zdanju, avangardno projektovanom kroz spajanje čelika, smelo obojenih cevi i staklenih površina koje omogućavaju da se umetnost doživi iz svakog ugla.

Swatch Pompidou 3 1
Swatch The Frame u prvi plan ističe lik Fride Kalo, kao i brojčanik protkan jarkim bojama

U 2022. godini bezuslovna interakcija je nastavljena prezentacijom radova Fride Kalo, Amedea Modiljanija, Roberta Delonea, Vasilija Kandinskog i Pita Mondrijana. U pitanju je zbirka nosivih umetničkih dela koja spajaju istoriju umetnosti i svakodnevnu praktičnost.

Swatch Pompidou 4 1
Model Red, Blue and White kompanije Swatch slavi prepoznatljivi stil Pita Mondrijana

Swatch x Centre Pompidou kolekcija odaje počast osnivaču geometrijske apstrakcije Pitu Mondrijanu čiji je uticaj danas najizraženiji u sferi mode i arhitekture. Swatch je osigurao da originalnost umetničkog dela bude verno prikazana na narukvici modela New Gent, koji pleni mat crnim brojčanikom i kontrastnim kazaljkama. Ništa manje atraktivan nije ni časovnik inspirisan autoportretom fascinantne Fride Kalo. U sklopu najnovijeg asortimana Swatch slavi i radove italijanskog umetnika Modiljanija, čiji su kultni portreti zabeležili ambijent Pariza ranog dvadesetog veka. Swatch uključuje autentični potpis umetnika na Gent narukvici, metalik završnu obradu brojčanika i detalje ružičaste nijanse. Swatch artističku kolekciju kompletira i tonovima plave boje, koja je nezaobilazni deo stvaralaštva Vasilija Kandinskog, dok su dela osnivača orfizma Roberta Delonea u viziji brenda predstaljena snažnim koloritom i motivima Pariza. Sasvim dovoljno za kolekcionarski status, zar ne?

Swatch Pompidou 5 1
Swatch prezentuje i omaž Robertu Deloneu. Ovom prilikom, kao inspiracija je poslužila slika The Carousel

Kolekcija Swatch X Center Pompidou biće dostupna u okviru online prodavnice i Swatch butika od 10. marta 2022 godine. Kolekcija će takođe biti na raspolaganju i u Centru Pompidu, koji se nalazi u urbanoj zoni Bobur.

OSNOVNE INFORMACIJE
Brend: Swatch
Model: Swatch x Centre Pompidou 
Reference: SUOZ341 (The Frame, by Frida Kalo);
SUOZ344 (Red, Blue and White by Piet Mondrian);
GZ356 (The Portrait of Dédie by Amedeo Modigliani);
GZ712 (Carousel by Robert Delaunay);
SUOZ342 (Blue Sky by Vasilly Kandinsky);
GZ357 (Eiffel Tower by Robert Delaunay)
Prečnik: 41 mm; 34 mm
Materijal kućišta: plastika
Narukvica/kaiš: silikon
Vodootpornost: 30 metara
Mehanizam: kvarcni
Rezerva snage: -
Cena: 100 evra; 100 evra; 100 evra; 80 evra; 100 evra; 80 evra

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -