23 / 04 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeSvi Bvlgarijevi svetski rekordi

Svi Bvlgarijevi svetski rekordi

- Oglas -

U novom milenijumu Bvlgari je počeo da proizvodi sopstvene, tehnički napredne mehanizme i time zakoračio u svet visokog časovničarstva, što dokazuje čak pet rekorda u kategoriji tankih satova

Modna kuća Bvlgari renome je stekla skupocenim nakitom zanimljivog italijanskog dizajna i, od šezdesetih godina prošlog veka, klasičnim satovima inspirisanim tradicionalnim rimskim motivima. U novom milenijumu, prvenstveno posle predstavljanja nove muške kolekcije satova Octo 2012. godine, koju karakteriše upečatljivo osmougaono kućište i moderna i veoma muževna estetika, Bvlgari je počeo da dizajnira i proizvodi sopstvene, tehnički napredne mehanizme; time je zakoračio u svet ozbiljnog časovničarstva i postao prava časovničarska manufaktura.

Poslednjih godina Bvlgarijevi časovničari su se posvetili obaranju svetskih rekorda u časovničarstvu pa ih ovaj brend danas drži čak pet – za najtanji mehanički sat s komplikacijom tourbillona, najtanji mehanički sat s komplikacijom minute repeatera, najtanji ženski mehanički sat s komplikacijom minute repeatera, najtanji automatski sat i najtanji automatski sat s komplikacijom tourbillona.

Najtanji tourbillon

Sve je započelo s najtanjim ikad proizvedenim mehaničkim satom s komplikacijom tourbillona – modelom Octo Finissimo Tourbillon iz 2014. godine. Octo Finissimo Tourbillon pokreće manufakturni kalibar BVL 268 na ručno navijanje sa 11 rubina, 52-časovnom rezervom snage i  frekvencijom od 21.600 vibracija na čas. Rekordna visina mehanizma od samo 1,95 milimetara postignuta je uklanjanjem regulatora točkića nemirnice, modifikovanjem kaveza tourbillona i postavljanjem kućišta opruge na sistem tankih kugličnih ležajeva, koji se koriste kao zamena za većinu pokretnih delova.

Izvorni model referentnog broja 102138 ima kućište dimenzija 40 x 5 milimetara, izrađeno od platine, s obe strane prekriveno safirnim staklom i vodootporno do 30 metara, te decentni crni brojčanik.

Narednih godina proizveden je niz novih modela od različitih materijala i s opcionalnim dodatkom dijamanata.

Bvlgari je 2016. predstavio Octo Finissimo Minute Repeater (ref. 102559) – najtanji mehanički sat s komplikacijom minute repeatera na svetu. Pokreće ga manufakturni kalibar BVL 362 na ručno navijanje s 36 rubina, 42-časovnom rezervom snage i frekvencijom od 21.600 vibracija na čas. Kalibar BVL 362 je visok svega 3,12 milimetara, što je zaista neverovatan poduhvat kad se uzme u obzir da je samo konstruisanje minute repeatera složen proces u koji se mali broj časovničarskih manufaktura uopšte upušta.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 23, leto 2018.

 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -