22 / 07 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeSve o satovima za jedriličare

Sve o satovima za jedriličare

- Oglas -

Početkom 20. veka brojni časovničarski brendovi su razvili mehanizme namenjene jedriličarima s odbrojavanjem 5 minuta i kazaljku koja je brojala sekunde unazad od 60 do nule.

Piše dr Vesna Lovrić Plantić

Satovi namenjeni jedriličarima, naročito onima koji učestvuju u regatama, pripadaju posebnoj vrsti hronografa pa imaju neke specifične funkcije. Izraz regata podrazumeva seriju trka čamaca, najčešće jedrilica ili čamaca na vesla, znatno ređe motornih brodića. Za razliku od ostalih trka čiji se početak označava zvučnim ili vizuelnim signalom, kod regate se znak daje pre starta – u početku je to bilo pet minuta pre, kasnije 10, 15 ili čak 3 ili 6 minuta ranije. U periodu do starta, jedrilice ne smeju preći startnu crtu. Da bi se poštovalo to pravilo, a istovremeno i zauzele najbolje startne pozicije i brzine, koriste se tzv. regatni satovi s dodatnim funkcijama koje omogućuju vizuelizaciju vremena do početka trke. Pre ručnih satova kao pomoć pri startu regate koristile su se džepne štoperice koje su se držale u ruci.

Početkom 20. veka brendovi poput Breitlinga, Excelsior Parka, Leonidasa i Le Pharea razvili su mehanizme namenjene jedriličarima s odbrojavanjem 5 minuta i kazaljku koja je brojala sekunde unazad od 60 do nule. Te mehanizme su ugrađivale i druge časovničarske kompanije – Gallet, Heuer itd. Kasnije verzije štoperica su imale odbrojavanje 10 ili 15 minuta, a neki modeli su mogli da se učvrste za ručni zglob pomoću trake. Jedan takav model imala je kompanija Leonidas s mehanizmom Venus, kalibar 121 (kalibar 120 kome je dodat modul za regatno merenje). Štoperica se aktivira pritiskom na krunicu za navijanje, čime se sekundna kazaljka vraća na poziciju 60 (0), a rotirajući disk se resetuje i pokazuje 5 crvenih krugova. Posle minuta, prva tačka se promeni u belu, i tako redom. Posle pet minuta svi su krugovi beli, što znači da regata počinje. Disk se zaustavlja, a posle 30 sekundi zaustavlja se i sekundna kazaljka.

Prvim regatnim ručnim satom smatra se Aquastar Regate. Kompanija Aquastar Instruments SA osnovana je 1962. u Ženevi, najpre u okviru kompanije Jean Richard SA. Radeći program satova namenjenih sportovima na vodi, uskoro je postala vodeći proizvođač na tom polju. Pod vođstvom iskusnog ronioca Frederika Robera (koji je kasnije radio za Omegu i razvio neke od najznačajnijih modela serije Seamaster) šezdesetih godina prošlog veka lansirala je niz čuvenih satova koji su i danas u upotrebi. Jedan od njih je bio i Aquastar Regate s modifikovanim kalibrom Felsa 4000N. Sat je baziran na patentu koji je 1961. Jean Richard dobio za nacrt regatnog časovnika s funkcijom odbrojavanja 5 minuta.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 19, leto 2016.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -