23 / 04 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeStižu pametni satovi

Stižu pametni satovi

- Oglas -

Posle pametnih telefona evo nam i pametnih satova. Kompanije u informatičkom sektoru traže način da tržište prepozna pametne satove. Može li Samsungova ili Appleova ponuda zaživeti u praksi?

Pametni sat, koji se uobičajeno nosi na ručnom zglobu, povezuje se s pametnim telefonom u vašem džepu, koristeći Bluetooth, a ponekad i NFC. Na taj način sat prima važne i „nevažne“ podatke – drugim rečima, možete na displeju proveriti vreme, ali i druge podatke, kao i vremensku prognozu ili obaveštenje o pristiglom e-mailu. Možete ga koristiti i kod upravljanja muzikom ne vadeći mobilni telefon iz džepa ili tašne, a u slučaju poziva samo podignete ruku i odgovorite na poziv.

Uređaji različitih proizvođača višestruko su limitirani, a pametni satovi, naravno, nisu kompatibilni sa svim uređajima. Na primer, pametni sat Samsung Galaxy Gear može biti uparen tek s nekoliko dostupnih uređaja – trenutno samo s Note 3 i Note 10.1 – a podrška za pametne telefone će biti dostupna tek od oktobra. Veličina je isto tako problem; integrisana kamera može, na primer, napraviti 720-pikselni video, ali zbog limitiranog prostora za čuvanje, snimak ne može biti duži od deset sekundi. Sat, isto tako, gubi sve svoje pametne funkcije ako u blizini ne postoji kompatibilan uređaj, te u ovakvim slučajevima Galaxy Gear jedino može pokazivati vreme – što je nedovoljno za preporučenu cenu uređaja od 299 dolara.

Očito postoji veliki problem i što se baterije tiče. Do sada ste morali svako veče da punite mobilni, a sada ćete morati da punite i sat. Baterija Galaxy Geara traje samo jedan dan, posle čega se uređaj, koji ima 1,6-inčni ekran na dodir, mora ponovo puniti. Međutim, ne mora biti ovako: pametni sat Toq proizvođača čipova Qualcomma ima bateriju koja traje nekoliko dana, zahvaljujući ekranu koji štedi energiju, a isto tako, može da se puni bežično. Međutim, mora se uzeti u obzir nešto manji ekran, od 1,55 inča, u poređenju sa Samsungovim satom.

Ove godine, na najvećem evropskom elektronskom sajmu (IFA), nije se spominjao mogući iWatch, što bi značilo da je ovaj put Apple prepustio prezentaciju ovih novih uređaja drugim kompanijama. Ovo i nije iznenađujuće kad se uzme u obzir da ova američka kompanija drži svoje proizvode daleko od očiju javnosti, sve do poslednjeg časa. Apple će izaći na tržište sa sličnim uređajem tek kada bude zadovoljan kvalitetom i dizajnom iWatcha.

Preuzeto s web stranica Watchtime časopisa

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -