24 / 07 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeStart-Stop-Reset aukcija hronografa

Start-Stop-Reset aukcija hronografa

- Oglas -

Aukcijska kuća Phillips 14. maja ove godine održaće „Start-Stop-Reset“ tematsku aukciju u Ženevi. Na njoj će biti ponuđeno 88 hronograf satova sa čeličnim kućištima. Odmah po najavi aukcija je privukla veliku pažnju kolekcionara i ljubitelja. Iako se radi o satovima čija kućišta nisu od plemenitih materijala, komplikacija hronografa danas je jedna od najpoželjnijih. Uz to, ponuđeni primerci veoma su retki, te se očekuje da cena pojedinih primeraka premaši milion švajcarskih franaka. Izdvajamo neke od najinteresantnijih satova, a celu ponudu možete videti na sajtu aukcijske kuće Phillips.

Prvi modeli Rolex Cosmograph Daytone danas dostižu astronomske cene, za šta je delom zaslužan i glumac Pol Njuman koji ih je nosio tokom života. Jedan od najređih modela, među kolekcionarima poznat kao „Paul Newman Oyster Sotto”, naći će se na ovoj aukciji. Procenjena cena kreće se između 750.000 i 1.500.000 švajcarskih franaka, a očekuje se da će postignuta biti bliža gornjoj granici.

Jedan od najređih satova na aukciji svakako je Patek Philippe sa referencom 530, u čeličnom kućištu prečnika 36,5 mm. Proizveden je 1942. godine, a do današnjeg dana pojavilo se svega deset primeraka u literaturi ili na aukcijama. Navedeni primerak prvi put se pojavljuje u javnosti, a dolazi direktno od porodice pravog vlasnika. Procenjena cena kreće se u rasponu od 500.000 do 1.000.000 švajcarskih franaka.

U ponudi je i veoma retka Omega Speedmaster 145.012-67 SP sa „racing“ brojčanikom. Ona se u ovoj konfiguraciji u javnoj prodaji pojavljivala manje od deset puta. Oznaka SP u referenci znači da se radi o satu sa posebnim dugmićima hronografa sa boljom vodootpornošću. Proizvedena je 1968. godine, a pokreće je čuveni 321 kalibar. Očekuje se da će dostići cenu između 30.000 i 60.000 švajcarskih franaka.

Veoma je redak i Longines A7 27748, vojni hronograf sa kućištem od 51 mm. Brojčanik je specifično okrenut a krunica se nalazi na nestandardnoj poziciji. Kako se radi o vojnom satu, veoma malo ih je sačuvano, tako da se očekivana prodajna cena kreće između 50.000 i 100.000 švajcarskih franaka.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -