24 / 07 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeŠezdeset godina Speedmastera

Šezdeset godina Speedmastera

- Oglas -

Za kompaniju Omega 2017. biće u znaku modela Speedmaster. 

Za kompaniju Omega 2017. biće u znaku modela Speedmaster. Naime, ovaj legendardni sat, prvi put predstavljen 1957, puni 60 godina. Na predstojećem Baselworld sajmu satova očekuju se novi Speedmaster satovi, a tim povodom Omega je napravila mikro veb sajt posvećen isključivo ovom modelu, sa pregledom 60 najpopularnijih Speedmaster satova.

Prvi Speedmaster iz 1957. godine nazvan je Broad Arrow zbog specifičnog oblika kazaljki. U startu nije zamišljeno da ga nose astronauti, već da se koristi u auto-trkama. Ujedno je bio i prvi hronograf sat sa spoljašnjom tahimetarskom skalom.

Dve godine kasnije predstavljena je i Speedmaster CK2998, prva Omega koju je 1962. u svemiru nosio astronaut Voli Šira.  Treća generacija, koja je prošla sva rigorozna NASA ispitivanja, predstavljena je 1963. godine.

A 1965. predstavljen je Speedmaster pod referencom 105.012, kasnije nazvan i Moonwatch. Nosili su ga Nil Armstrong i Baz Oldrin tokom sletanja na Mesec 1969. godine. Ovaj poduhvat vinuo je Omegu Speedmaster u legende.

Do današnjeg dana Omega je razvila i predstavila veliki broj Speedmaster modela različitih po izgledu, veličini, komplikacijama i mehanizmima. Centralno mesto u ponudi još uvek ima ručno navijani Speedmaster veran originalnom satu koji je bio na Mesecu. Za detaljniji pregled Omega Speedmaster modela posetite sledeći link.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -