21 / 05 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeŠezdeset godina Day-Date modela

Šezdeset godina Day-Date modela

- Oglas -
Poznat i kao predsednički sat, Rolex Day-Date ove godine je proslavio šezdeseti rođendan. Kako bi obeležili ovaj jubilej u Rolexu su kreirali novi model sa brojčanikom u zelenoj boji – zaštitnoj boji kompanije. Specijalna verzija Day-Date 40 modela dostupna je isključivo u 18-karatnom Everose ili belom zlatu. A na njoj je prepoznatljivi rezbareni ram kućišta, karakterističan sve za Day-Date modele još od samog početka. 
 
Predstavljen 1956, jedanaest godina nakog Datejust modela, Day-Date je bio njegova luksuznija i naprednija alternativa. Pored toga što je na „12 h“ dodat prozor za prikaz dana, glavna karakteristika modela je i kućište izrađeno isključivo od dragocenih materijala. Epitet predsednički dobio je jer ga je nosio Dvajt Ajzenhauer, američki predsednik. Nakon njega Rolex Day-Date nosili su i drugi predsednici, poput Džona Kenedija i Ronalada Regana. Day-Date je tokom godina evoluriao, a danas u ponudi ima modele u dve veličine: 36 mm i 40 mm sa nebrojeno kombinacija brojčanika i dragocenih materijala korišćenih za izradu kućišta i narukvice.
 
Rolex Day-Date 40 pokreće novi hronometarski sertifikovani automatski mehanizam sa oznakom 3255. Dozvoljena odstupanja su od -2 do +2 sekunde dnevno, a rezerva snage iznosi 70 časova. Zeleni brojčanik specijalne serije karakterišu izdignute rimske brojke izrađene od zlata, u skladu sa bojom kućišta. Kućište je vodootporno do 100 metara.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -