21 / 05 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeSedam najvažnijih satova u istoriji Bregueta

Sedam najvažnijih satova u istoriji Bregueta

- Oglas -

Povodom velike Breguetove izložbe, koja će se tokom septembra održati u SAD, a o čemu smo nedavno pisali, predstavljamo vam sedam najvažnijih satova u istoriji te manufakture po izboru WatchTime portala.

1801: Prvi turbijon

Abraham Luj Brege bio je svestan velikog uticaja gravitacije na preciznost satova, te je odlučio da pronađe rešenje za taj problem. Zaprečni sklop postavio je u lagani čelični kavez koji se okreće oko svoje ose i nazvao ga turbijonom. Patent je dobio 1801, dok je prvi sat sa ovom inovacijom javnosti predstavljen u Parizu 1806. godine.

1929: Prvi ručni sat sa večitim kalendarom

Manufaktura Breguet je prvi džepni sat sa večitim kalendarom napravila još 1795, ali je smeštanje tako komplikovanog mehanizama u malo kućište ručnog sata bio veliki izazov. To joj je pošlo za rukom tek 1929. godine: u kućište prečnika 23 mm postavljen je mehanizam sa 18 rubina koji je posedovao ovu komplikaciju.

1954: Type XX hronograf

Početkom 1954. Breguet je predstavio Type XX hronograf model za francusku avijaciju. On je imao rotirajući prsten za merenje vremena i flajbek funkcija hronografa. Napravljen da bude lako čitljiv i pregledan, ovaj model postao je klasik, te Breguet i danas u ponudi ima sat inspirisan njime.

1988: Ručni turbijon

Prvi ručni sat sa turbijonom Breguet je predstavio 1988. godine. Ručno navijani mehanizam sa oznakom 388 razvijen je u okviru kompanije Nouvelle Lémania. Turbijon je smešten pri „6 h“, a mehanizam je radio na frekvenciji od 18.000 vibracija po času.

2005: Tradition 7027

Breguet Tradition 7027 važio je 2005. godine za izuzetno inovativan sat. Umesto klasičnog brojčanika vidljiv je veći deo mehanizma, dok se vreme prikazuje na manjem brojčaniku pri „12 h“. Mehanizam se navija ručno i radi na frekvenciji od 21.600 vibracija po času.

2011: Hora Mundi 5717

Hora Mundi modelom Breguet je predstavio prvi sat na svetu koji prikazuje dve vremenske zone, a koje se menjaju jednostavnim pritiskom na dugme. Brojčanik je kompleksan, a sam po sebi predstavlja umetničko delo. Takođe, važna karakteristika Hora Mundi modela je mehanizam 77FO sa silicijumskom spiralom.

2013: Classique Chronométrie

Glavna funkcionalnost Classique Chronométrie modela ogleda se u dva mikromagneta. Oni služe kao podrška osovini balansnog točka, što smanjuje trenje i pruža veću otpornost na jake udarce. Delovi zaprečnog sklopa napravljeni su od silicijuma, kako mikromagneti ne bi imali negativan uticaj na njih. Radna frekvencija je visoka – 72.000 vibracija po času.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -