21 / 05 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeSedam minute repeatera

Sedam minute repeatera

- Oglas -

Audemars Piguet Tradition Tourbillon Minute Repeater Chronograph

Piguetov sat je dostupan u ograničenoj seriji od samo deset primeraka u dve verzije – od ružičastog zlata i titanijuma. Titanijumska verzija, kako kažu u brendu, idealna je za vrhunske komplikacije kao što je zvučno odbrojavanje minuta. Veća kućišta i lagani, ali čvrsti materijali, poput titanijuma, idealni su jer povećavaju volumen zvuka do maksimuma i stvaraju dovoljno prostora za akustiku u kućištu.

Breguet Classique La Musicale

Pritiskom na krunicu koja je smeštena na 10 sati, ili kada zvoni unapred postavljeno vreme, Breguetov La Musicale svira Bahovu Badinerie. Mehanizam ovog sata je muzička kutija, koja sadrži disk s udaraljkom, koja otkucava petnaest zvukova dirki klavijature. Membrana, postavljena ispod mehanizma i napravljena od Swatchovog LiquidMetal materijala, pojačava zvuk i osigurava vodonepropustljivost.

Bulgari Commedia del’Arte Brighella

Bulgarijeva Brighella, prva u seriji satova Commedia del’Arte, opremljena je minutnim ponavljačem koji zvuči kao gong katedrale sa dva otkucaja čekića, a koji se uključuje pomoću klizne krunice na 10 časova. Opremljen je i sa skočnim satom i displejom retrogradnih minuta. Dok sat odzvanja zvukove, likovi na brojčaniku kreću se po koreografskim baletskim pokretima. Kućište je napravljeno od 18-karatnog belog zlata i legure koja se naziva Magsonic, a koja je stvorena da bi se pojačala rezonanca zvuka.

Jaquet Droz Bird Repeater

Droz Bird Repeater, odzvanjajući sat, nazvan je po Žakeu Drozu, njegovom tvorcu, koji je poznat po kreacijama koje često, kao motiv na brojčaniku, imaju ptice. Krunica pokreće minutni ponavljač, koji udara časove, četvrti i minute, a dok traje odzvanjanje, ptičice na brojčaniku se pokreću. Sistem koristi gong katedrale čiji su rezonantni, blagi tonovi generisani pomoću dva okreta oko mehanizma.

Piaget Emperador Coussin Automatic Minute Repeater

Na SIHH-u 2013. godine Piaget je predstavio svoj prvi minutni odzvanjajući sat. Klizna krunica na 9 sati aktivira odzvanjanje na zahtev, a zvuk se generiše gongom koji je napravljen za napredni prenos vibracija kroz mehanizam i kućište. Kako bi sačuvao čistoću zvuka u celom trajanju, mehanizam, kalibar 1290P, opremljen je inercijskim letećim kolom koje reguliše ritam početka i kraja odzvanjanja.

Tutima Hommage Minute Repeater

Tutima je ove godine predstavila svoj prvi odzvanjajući sat s kućnim mehanizmom. Tri godine su razvijali mehanizam, Hommage Caliber 800. Sa donje strane vidi se Tutimin istorijski simbol, reljefne gravure na poleđini mehanizma odzvanjanja i mehanizam koji pokreće sitne čekiće koji stvaraju odzvanjanje.

Ulysse Nardin Stranger

UN-ov Stranger na svaki sat ili pak po zahtevu, „svira“ melodiju Frenka Sinatre Stranac u noći. Mehanizam Strangera, koji se razvijao pet godina i koji uključuje funkcije koje oponašaju klasičnu muzičku kutiju, vidljiv je kroz providnu pozadinu safirnog stakla. Krunica koja pali i gasi zvučni mehanizam smeštena je na 10 sati i služi da bi se časovnik namestio da svira melodiju svaki sat vremena ili da je, po volji, uopšte ne svira.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -