02 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeSatovi privlačnog retro dizajna

Satovi privlačnog retro dizajna

- Oglas -

Manufaktura Officine Panerai već više od veka proizvodi luksuzne satove privlačnog retro dizajna, opremljene sopstvenim komplikovanim kalibrima. 

Officine Panerai, popularna manufaktura luksuznih satova prepoznatljivog retro dizajna, korene vuče još iz 1860, kada je časovničar Đovani Panerai otvorio časovničarsku radnju i radionicu u firentinskoj ulici Ponte alle Grazie. U sklopu Paneraijeve radionice bila je organizovana i škola za časovničare, prva te vrste u Firenci. U osvit dvadesetog veka, radionica je promenila ime u Orlogeria Svizzera i premeštena u Nadbiskupsku palatu na Trgu San Giovanni.

Sudbonosni patent

Novi pomak za Panerai desio se 1916, kada je manufaktura na inicijativu Gvida Paneraija dobila vredan patent za izum radiomira, inovativnog praha baziranog na radijumu, koji je luminiscirao brojčanike satova i drugih uređaja. Osim toga što je ozvaničio kreativni uzlet manufakture, patent je ujedno pomogao da Panerai i zvanično zadovolji stroge kriterijume Italijanske kraljevske ratne mornarice, koju su godinama ranije počeli da snabdevaju satovima i preciznim instrumentima.

Godine 1936. Panerai je za potrebe komandosa italijanske podmornice dizajnirao prvi prototip legendarnog modela Radiomir, koji je imao robustno čelično 47-milimetarsko kućište jastučastog oblika, luminiscentne brojke i oznake vremena, mehanički kalibar na ručno navijanje i vodootporni kaiš dovoljno dug da se može zakopčati preko ronilačkog odela.

Neposredno pred početak Drugog svetskog rata, tačnije 1938, započela je proizvodnja Radiomira, s određenim modifikacijama u odnosu na originalni dizajn. Naime, za brojčanik su korišćene dve preklopljene pločice, od kojih gornja ima izreze kako bi se bolje videle luminiscentne brojke i oznake vremena otisnute na donju pločicu, rimske brojke zamenjene su čitljivijim arapskim, a sekundara je potpuno izostavljena.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 20, godina IX, zima 2016

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -