18 / 06 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeSatovi na aukciji u Christie'su

Satovi na aukciji u Christie’su

- Oglas -

Na predstojećoj aukciji biće ponuđeno 314 modela satova različitih vrsta, nastalih tokom 400 godina časovničarstva, od kojih će neki biti viđeni prvi put. U nastavku izdvajamo tri najzanimljivija modela.

Rolex GMT Master Ref. 6542

Rolexovi modeli iz linije GMT verovatno su prvi namenski satovi koji nisu proizvedeni isključivo za vojsku. Godine 1954. Rolex i Pan Am Airways su ih zajednički, dodatkom druge vremenske zone, dizajnirali kao pomoć pri snalaženju pilotima iscrpljenim jet lagom.

Christie’s u sklopu svoje aukcije nudi model Ref. 6542 iz spomenute linije, proizveden 1958. i sačuvan u odličnom, originalnom, stanju. Najznačajnija karakteristika sata je tzv. tropski brojčanik sa zlatnim oznakama. Originalna crna boja brojčanika je s vremenom izbledela, pa je sada brojčanik ujednačene smeđe boje koja odlično pristaje uz isto tako izbledele a nekad bleštave kazaljke i indikatore vremena. Bakelitni ram sata je tamnocrvene i plave boje. Sat na brojčaniku ima i prozor za datum, a ide uz narukvicu od nerđajućeg čelika, skinutoj s Rolexovog modela Oyster iz istog vremenskog perioda. Procenjen je na 74.000-150.000 dolara.

Patek Philippe Ref. 3700/031

Poznatiji kao Nautilus, ovaj model je verovatno najpoznatiji Patek Philippeov ručni sat. Dizajnirao ga je Žerald Đenta kome je kao inspiracija poslužio oblik brodskog okna, a počeo se prodavati 1976. godine. Zbog skladnih proporcija, robustne konstrukcije i inovativnog izgleda, kojim je postignuta ravnoteža između sportskog stila, elegancije i suptilnosti, Nautilus je, čim se pojavio, postao hit koji je, s vremenom, prerastao u ikonu sportskih satova.

Model koji Christie’s prodaje na aukciji proizveden je 1988. i u originalnom je stanju, malo nošen, verovatno nikada poliran, s pozadinom bez ijedne ogrebotine. Sat pokreće automatski mehanizam Cal. 28.255 sa 36 rubina. Brojčanik je crni s dijamantskim indikatorima vremena, bleštavim kazaljkama i prozorom za datum na 3 časa. Ram sata je optočen dijamantima, a narukvica je od platine. Cena je između 220.000 i 420.000 dolara.

Patek Philippe Ref. 5002 – Sky Moon

Patekova linija satova Sky Moon proizvodila se od 2001. do 2011. u samo desetak primeraka godišnje i samim tim je već poseban raritet. Patekov verovatno najkompleksniji mehanizam uspešno inkorporira funkcije retrogradnog večnog kalendara, indikatora Mesečevih mena, zvezdane karte neba, zvezdanog vremena, praćenja kretanja Meseca, tourbillona i minutnog repetitora.

Aukcijski model proizveden je 2006. i procenjen je na 690.000 – 1.400.000 dolara.

 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -