28 / 10 / 21
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeSATOVI IZA GVOZDENE ZAVESE

SATOVI IZA GVOZDENE ZAVESE

- Oglas -
Predstavljamo sve popularnije časovnike iz nekadašnjeg SSSR-a, koji su po pravilu izrađeni od vrlo kvalitetnih materijala, solidni, pouzdani, a često i vrlo zanimljivo dizajnirani.
Časovnici proizvedeni u nekadašnjem Sovjetskom Savezu tek odnedavno postaju zanimljivi ljubiteljima i kolekcionarima satova. Razlog za dugogodišnju opštu nezainteresovnost leži više u „elitističkom“ pristupu i potcenjivanju svega što dolazi s komunističkog istoka, nego u objektivnim kriterijimima i kvalitetu samog proizvoda.
Solidni i pouzdani
Sovjetski satovi su po pravilu izrađeni od vrlo kvalitetnih materijala, solidni, pouzdani, često i vrlo zanimljivo dizajnirani. Nedostaje im uglavnom fina završna dorada, promišljeni dizajn i marketinške ideje koje značajno doprinose potražnji za švajcarskim satovima. Tek je Gorbačovljeva era unela dah novine, beležeći na površini brojčanika značajne godišnjice i događaje iz recentne ruske prošlosti. Nacionalni ponos odražavao se u prikazima i natpisima na brojčanicima koji su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka bili po pravilu neukrašeni, funkcionalni, oslobođeni zapadnjačkih pomodnih atributa.
Zbog činjenice da signatura Proizvedeno u SSSR zauvek odlazi u istoriju, sigurno je da će satovi iz perioda pre 1991. i raspada jedne od najmoćnijih svetskih sila, već u skoroj budućnosti biti vrlo traženi.

Zanimljivo je da većinu tzv. ruskih satova poznajemo po njihovim brend nazivima, a ne po fabrikama u kojima su proizvedeni. Jer, ko je uopšte čuo za Prvu ili Drugu moskovsku fabriku satova, za fabriku satova iz Sankt Peterburga ili onu iz Čistopolja? Raketa, Vostok, Slava, Poljot, nazivi su koji su nam znatno bliži. Ako želimo da budemo precizni i ispravno navedemo ime proizvođača, neretko ćemo se naći u problemima.

Iz novog broja Satovi i nakit, br. 26.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -