21 / 05 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeSatovi inspirisani brzinom

Satovi inspirisani brzinom

- Oglas -

2012 Blancpain L-Evolution Super Trofeo

Kao partner Lamborghiniju u Lambo Super Trofeo automobilskim trkama, Blancpain je, unutar kolekcije L-Evolution, stvorio liniju satova Super Trofeo. Model 2012 Blancpain L-Evolution Super Trofeo ima flyback hronograf a neki delovi sata su napravljeni od materijala koji se koriste prilikom izrade Lamborghinija, kao što su ugljenična vlakna u kućištu i brojčaniku i kaiš napravljen od kože alkantara, koja je u stvari veštačka jelenska koža. Lamborghini je dizajnirao i trkački automobil Blancpain Lamborghini Super Trofeo.

Breitling for Bentley Supersports Chronograph

Kao deo serije satova Breitling za Bentley, predstavljen je Bentley Supersports Chronograph, ograničena serija napravljena kao tribute najbržem i najjačem Bentleyjevom automobilu, koji drži svetski rekord u trkama na ledu, Continentalu Supersportsu. Brojčanik je napravljen u stilu automobilske kontrolne table od tzv. kraljevske ebanovine, u tri moguće boje unutrašnjeg rama i rama podbrojčanika – plavoj, narandžastoj i beloj. Ram aktivira varijabilni tahimetar koji meri prosečnu brzinu bez obzira koliko je vremena prošlo, koliki je pređeni put ili kolika je maksimalna postignuta brzina.

Chopard Superfast Chrono

Chopard je predstavio nekoliko novih modela iz kolekcije Superfast Chrono. Sat je smešten u kućište prečnika 45 mm, a pokreće ga Chopardov automatski kalibar 03.05-M. Srebrne izbrušene linije na crnoj pozadini brojčanika predstavljaju rebra na mašinama za hlađenje koje se mogu naći u trkačkim automobilima. Kaiš pak ima tanke linije koje liče na glatke gume koje se koriste u moto-trkama velikih brzina. Na ramu se nalazi tahimetarska skala.

IWC Ingenieur Double Chronograph Titanium

IWC je redizajnirao liniju satova Ingenieuer u skladu s dizajnom automobila svog partnera Mercedesa i njegovog trkačkog tima AMG Petronas Formula One. IWC-ov Ingenieur Double Chronograph Titanium, kako mu ime nagoveštava, ima kućište i ram napravljene od titanijuma. Ima i krunicu, zaštitu za krunicu i dugmiće za pritisak od titanijuma. Sve je obloženo gumom radi boljeg rukovanja. Sat ima hronografski mehanizam (izuzetno koristan u trkama Formule) sa split-sekundarom koja se može koristiti za snimanje dva preklapajuća vremena unutar jednog minuta, dok hronografske kazaljke, s belim ili plavim vrhovima, i dalje normalno rade. Kad se pritisne dugme na 10 časova, split-sekunda automatski usklađuje hod s hronografskim kazaljkama. Prednost ove funkcije je mogućnost snimanja onoliko koliko želite proteklog vremena, a koje je važno zbog određivanja pozicija zastava u trci.

Jaeger-LeCoultre Master Compressor Extreme W-Alarm Aston Martin

Predstavljanjem sedam novih modela, Jaeger-LeCoultre je obeležio stogodišnjicu britanskih luksuznih automobila Aston-Martin, s kojima je više od decenije partner u razvoju luksuznih satova inspirisanih automobilima. Sat Master Compressor Extreme W-Alarm Aston Martin pokreće JLC-ov automatski kalibar 912, koji kombinuje displej svetskog vremena i funkciju mehaničkog alarma. Smešten je u kućište prečnika 46,3 mm koje je napravljeno od kombinacije titanijuma i nerđajućeg čelika i ima specijalni logo, ugraviran na pozadini, koji je Aston Martin posebno osmislio za svoj stoti rođendan. Crni brojčanik ima površinski tretman koji podseća na automobile Astona Martina. Master Compressor Extreme W-Alarm Aston Martin napravljen je u ograničenoj seriji od sto primeraka.

Richard Mille RM 011 Flyback Chronograph

Pri stvaranju sata RM 011 Flyback Chronograph, prvog hronografa koji ima kućište od smeđeg nitridnog silicijuma, Richard Mille je bio inspirisan materijalima koji se koriste u automobilima Formule 1. Nitridni silicijum, korišćen u izradi ovog sata, izuzetno je čvrst i otporan ne samo na trošenje i koroziju, nego i na različite temperaturne varijacije. Između ostalog, materijal je vrlo lagan pa se često koristi u automobilskoj industriji za izradu ventila i rotora. Sat pokreće RM-ov automatski kalibar RMAC1 koji je poboljšan flyback hronografskim mehanizmom.

50th Anniversary Rolex Cosmograph Daytona

Na Bazelu 2013. Rolex je predstavio modele koji obeležavaju 50. godišnjicu satova Rolex Cosmograph Daytona, koji su dobili ime po poznatoj trci. Ova posebna serija satova, vrednih 75000 dolara po komadu, prva je koja koristi kućište od platine u kolekciji Daytona. Tahimetarska skala je napravljena od Roleksovog patentiranog materijala Cerachrom i može se koristiti zajedno s hronografom kako bi se merila prosečna brzina i do 400 kilometara na sat.

TAG Heuer Carrera Calibre 36 Chronograph Flyback

I TAG Heuerova Carrera slavi pedeseti rođendan koji je proslavljen predstavljanjem nekoliko novih satova Carrera. Dizaj TAG Heuerovog Carrera Calibre 36 Chronograph Flyback inspirisan je starinskim stop-satovima TAG Heuera, koji imaju sekundnu skalu prikazanu na spoljnem obruču brojčanika. Sat pokreće Zenithov mehanizam El Primero.

 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -