05 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeSatovi inspirisani auto-trkama

Satovi inspirisani auto-trkama

- Oglas -

S WatchTimea prenosimo osam najnovijih modela inspirisanih automobilskim trkama. Saradnjom Lamborghinija i Blancpaina nastala je linija satova Super Trofeo u kolekciji L-Evolution s povratnim hronografom te kućištem i brojčanikom napravljenih od ugljeničnih vlakana. Breitling je ograničenu seriju Bentley Supersports Chronograph dizajnirao u čast Continental Supersportsa, najbržeg i najsnažnijeg Bentleyjevog automobila. Brojčanik sata dizajniran je u stilu kontrolne table Bentleyja, s plavim, narandžastim ili belim porubima podbrojčanika i unutrašnjeg obruča.

Chopardov Superfast Chrono pokreće automatski mehanizam kalibra 03.05-M smešten ispod kućišta prečnika 45 mm. Srebrne uspravne linije na pozadini crnog brojčanika podsećaju na rashladna rebra motora, dok gumeni kaiš ima uzorak šara nalik na glatke gume trkačkih motocikala. IWC-ova linija Ingenieuer inspirisana je brendovim partnerstvom s trkačkim timom Mercedes AMG Petronas Formule One. Ingenieur Double Chronograph Titaniuma potpuno je napravljen od titanijuma – kućište, kruna, obruč, a sve je i presvučeno gumom. Sat pokreće hronografski mehanizam s razdvojenom kazaljkom za sekunde, koja se može koristiti za snimanje dva međuvremena u određenim minutima.

Povodom stogodišnjice britanskog proizvođača luksuznih automobila Aston Martin, dugogodišnji partner Jaeger-LeCoultre je dizajnirao The Master Compressor Extreme W-Alarm Aston Martin. Sat pokreće automatski kalibar 912, dok se na ekranu prikazuje svetsko vreme s funkcijom mehaničkog alarma. Kućište prečnika 46,3 mm napravljeno je kombinacijom titanijuma i nerđajućeg čelika, dok je na poleđini kućišta ugraviran logo koji je Aston-Martin kreirao povodom stote godišnjice. Richard Mille je inspiraciju za svoj model RM 011 Flyback Chronograph pronašao u materijalima koji se koriste u bolidima Formule 1. Kućište sata je od smeđeg silikonskog nitrida, teškog materijala koji je otporan na koroziju i velike raspone temperature, ali ujedno i lagan, što je razlog njegovog korišćenja u automobilskoj industriji.

Rolexov Cosmograph Daytona dobio je ime po poznatom trkalištu i prvi je Daytona model s platinastim kućištem. Kruna brzinomera, koji meri brzinu do 400 km na sat, izrađena je od Rolexovog materijala cerachrom. TAG Heuer je povodom 50. godišnjice svog kultnog modela Carrera dizajnirao novi Carrera model Calibre 36 Chronograph Flyback, koji pokreće Zenithov mehanizam El Primero. Dizajn sata podseća na Heuerovu vintage štopericu, sa skalom za sekunde smeštenom na spoljnoj ivici brojčanika.  

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -