03 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeSat koji svi vole

Sat koji svi vole

- Oglas -

piše: Leon Sodar

Millenary 4101 Audemars  Pigueta, zaista je sat koji svi vole, što se na najbolji način potvrdilo na ovogodišnjoj Grand Prix d’Horlogerie de Geneve, gde mu je dodeljena prestižna nagrada publike. Nagrada je stigla pošto su satni znalci već pohvalili rad manufakture Audemars Piguet na ovom modelu, pa njihovo zadovoljstvo dobro obavljenim poslom može biti potpuno.

Funkcionalnost i dizajn
A ono po čemu se ovaj model sigurno razlikuje od mnogih drugih je činjenica da sve što je unutra a i spolja podjednako poštuje principe funkcionalnosti i dizajna. Millenary 4101 ima specifično ovalno kućište u kome je na prvi pogled očigledan kontrast između brušene sredine kućišta i poliranog rama, zatim pomereni podbrojčanik s rimskim brojevima. Millenary 4101 ima specifično ovalno kućište u kome je na prvi pogled očigledan kontrast između brušene sredine kućišta i poliranog rama Sat bez sumnje spada u kategoriju sofisticiranih modela, ali se od većine razlikuje trodimenzionalnim, high-tech dizajnom. Kalibar 4101, koji je u potpunosti dizajniran, razvijen i proizveden u kući, napravljen je tako što su elementi koji su obično skriveni na poleđini, sada vidljivi na prednjem delu sata. Regulacioni mehanizam drugačije je napravljen da bi se postigao upravo taj cilj. Smešten je na devet časova i vrlo se pregledno vidi svaki njegov delić. Sve je tu, i nemirnica sa svojim tegovima, i most, pa čak i zaporni točkić.

Vijci i rubini 
Pored toga, po površini mehanizma je razmešteno ni manje ni više nego dvanaest mostova koji, osim što su potrebni i funkcionalni, u ovom satu imaju i estetsku ulogu. Osim njih, tu su i pravi dekorativni motivi – horizontalni Cotes de Geneve, kružni uzorak i trottoirs, koji svi zajedno naglašavaju kontraste i efekte dubine. Vijci na levoj strani brojčanika naglašavaju ovalni oblik kućišta i stvaraju još tehnički bogatiji utisak čitavog sata. Isto važi i za konveksne i sjajne rubine koji na brojčaniku naglašavaju brojeve na 10, 11 i 12 sati. 

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Kućište ima prečnik od 47 mm, napravljeno je od čelika, a kaiš od kože. Sat pokreće samonavijajući mehanički mehanizam, ima rezervu snage od 60 časova, 28.800 vns, manufakturni mehanizam, funkcije sati, minuta i sekundi. Godina proizvodnje je 2010.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -