03 / 12 / 23
- OGLAS -

Retro satovi

- Oglas -

U poslednjih nekoliko godina mnogi proizvođači satova okrenuli su se prošlosti i ponudili nove modele, uglavnom inspirisane satovima iz pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih prošlog veka. Kupci su ovaj trend široko prihvatili, tako da danas gotovo svaki proizvođač u ponudi ima bar po jedan istorijski model.

Tudor Black Bay odličan je primer takvog sata. S kombinacijom istorijskih elemenata, poput „snowflake“ kazaljki ili „gilt“ brojčanika, i atraktivnih crvenih detalja, ovaj model je veoma brzo stekao popularnost. Kasnije je ponuda dopunjena nešto manje upadljivom plavom verzijom.

Longines je nedavno predstavio Heritage Diver 1967 inspirisan satom iz 1967. godine, čiji se primerak čuva u Longines muzeju u Sent Imijeu. Sa istorijskog modela preuzeti su dizajnerski detalji, poput rotirajućeg bordo prstena, crnog brojčanika i kontrastnih srebrnih podbrojčanika.

Omega u ponudi ima veći broj retro satova. Odličan primer za to je model Speedmaster ’57. Ovaj legendarni hronograf, izrađen po uzoru na onaj iz 1957. godine, može se dobiti u nekoliko verzija.

Seiko je Recraft linijom pokušao da spoji prošlost i sadašnjost, kako bi se skrojila budućnost. Jasno se vidi snažan uticaj sedamdesetih prošlog veka na dizajn ovih modela koji se nude  u raznim bojama.
Fortis je na ovogodišnjem Baselworldu predstavio potpuno novu Terrestis kolekciju. Svi modeli se izgledom i dizajnom oslanjaju na tridesete i četrdesete prošlog veka i same početke kompanije.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -