05 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeQuinting - Simbol švajcarske tradicije i budućnosti

Quinting – Simbol švajcarske tradicije i budućnosti

- Oglas -

piše: Nataša Jonjić

Nosim sat Quinting, zato što je on simbol švajcarske časovničarske tradicije, ali i njene budućnosti”, rekao je jednom predsednik švajcarske vlade, objašnjavajući zbog čega nosi sat ovog brenda.

POTPUNO PROVIDNI SATOVI
Pored toga što su ovi satovi simboli švajcarske tradicije i budućnosti, oni su i jedini potpuno, sto posto, providni satovi na svetu. Nemoguće ih je kopirati budući da su Quintingovi inženjeri jedini na svetu razvili i patentirali mehanizam koji je u potpunosti napravljen od providnih safira. Da ne biste pomislili kako je ovo samo još jedna dobro smišljena marketinška priča, napomenimo da su najveći umovi svetskog časovničarstva godinama pokušavali da naprave u potpunosti providan, na neki način čaroban sat. Satove Quinting je nemoguće kopirati budući da su njihovi inženjeri jedini na svetu razvili i patentirali mehanizam koji je u potpunosti napravljen od providnih safira Pošto godine pokušaja i truda nisu urodile plodom, na kraju su i najuglednije manufakture odlučile da odustanu od ovog cilja, sve dok se nije pojavio Quinting. A on se pojavio 2000. godine, kada su ovu časovničarsku manufakturu u Ženevi osnovali petorica inženjera. Bili su to trojica časovničara, jedan auto-inženjer i jedan elektromehanički inženjer, Paskal Berkla, sadašnji predsednik Quintinga, koji je odlučio da ostvari nemoguće – da napravi potpuno providan hronograf. Posle sedam godina istraživanja i ulaganja od petnaest miliona dolara, zamišljeno je i ostvareno – napravljen je potpuno providan hronograf sa safirnim mehanizmom. Sat je odmah po predstavljanju dobio prestižnu nagradu Prix Officiel de la Revue des Montres. Quinting može nositi naziv časovničarske manufakture jer spada među retke brendove koji proizvode sopstvene mehanizme, a i svi delovi za njihove mehanizme se ručno pro-izvode specijalno za ovaj brend.

MAKSIMALNA PRECIZNOST
Poseban mehanizam koji pokreće ove satove napravljen je od safirnih diskova, od kojih su neki statični, a drugi pomični. Svi su metalizirani i imaju antirefleksni premaz. Sistem je vrlo komplikovan i zahteva maksimalnu preciznost, budući da paralelizam između svakog sloja mora biti apsolutno savršen, a razmak između svakog safira od 0,08 do 0,1 mm. Da bi mehanizam funkcionisao kako treba, potrebna je preciznost na nivou mikrona. Quinting može nositi naziv časovničarske manufakture jer spada među retke brendove koji proizvode sopstvene mehanizme, a i svi delovi za njihove mehanizme se ručno proizvode specijalno za ovaj brend Zato preciznost pri sastavljanju satova Quinting mora biti sto posto, dok je kod drugih satova dovoljno 80 posto. Sve ovo je neophodno budući da se kao osnovni materijal koriste safiri, a kamen, za razliku od metala, nije elastičan. Quintingovi tehničari pri sastavljanju moraju da koriste mikroskope, s obzirom na to da u nekim mehanizmima valja precizno rasporediti čak jedanaest safira. Safiri koji su sastavni delovi Quintingovih satova moraju biti besprekornog kvaliteta, pa se zato kupuju kod prodavaca dragog kamenja. Prostorije u kojima se sklapaju ovi satovi imaju posebne uslove sterilizacije, a tehničari su odeveni u hirurške uniforme. Satovi se sastavljaju u potpuno belim sobama, iz kojih je odstranjena i najmanja trunčica prašine, kako bi se mogla postići savršena providnost. Ova tehnologija je uvrstila satove Quinting među najsofisticiranije i najkomplikovanije modele na današnjem tržištu satova.

KOLEKCIJE I ČUVENI VLASNICI
Quinting je od 2000. do danas razvio brojne kolekcije, među kojima su Mysterious Chronograph, Mysterious Quardinal, Mystiq, Cyclone, itd, a pravio je i modele u ograničenim serijama, kao što su: Telescopium, Challenge, Golden Age of Piracy, Dove of Geneva, Ghost, Art. Među čuvenim vlasnicima satova Quinting su i Bil Klinton, Kofi Anan, Vladimir Putin, Sep Blater, članovi švajcarske vlade.  

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -