03 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljePrvi Rolex s godišnjim kalendarom

Prvi Rolex s godišnjim kalendarom

- Oglas -

piše: Nataša Jonjić

Na ovogodišnjem Bazelu Rolex je, pored brojnih derivacija svojih već poznatih modela, predstavio i nešto zaista novo, Sky-Dweller, potpuno novi model u kome je (prvi put u jednom od svojih modela) uključio komplikaciju godišnjeg kalendara. Osim toga, Sky-Dweller ima i potpuno novi mehanizam, a i to je nešto što su ljubitelji Rolexa očekivali već duže vreme. Međutim, krenimo otpočetka.

Presudni ram
Sky-Dweller nije samo prvi Rolexov model s godišnjim kalendarom, već i model u čijem središtu je GMT kazaljka. Sve se pokreće pomoću rama pod nazivom Ring Command. Tačno ste pročitali, ram ovog modela je najvažniji za pokretanje i podešavanje ovog sata, budući da se krunica vadi samo u jednoj poziciji, a pomični okvir ima čak tri pozicije. Okrećući ga možete podešavati datum, lokalno vreme ili referentno vreme pomoću krunice. Ovo je zaista izuzetno elegantno rešenje, i uz to dosad neviđeno. GMT kazaljka se nalazi na disku u sredini brojčanika i koristi crvenu i belu strelicu kao indikatore referentnog vremena, što se pokazuje kao izuzetno funkcionalno. Ram ovog modela najvažniji je za pokretanje i podešavanje ovog sata, budući da se krunica vadi samo u jednoj poziciji, a pomični okvir ima čak tri pozicijeOsim komplikacije GMT Sky-Dweller ima godišnji kalendar koji je Rolex naslovio Saros godišnji kalendar, a čiji mehanizam nudi informacije o datumu i mesecu. Datum je lako vidljiv ispod uveličavajućeg stakla, smeštenog na brojačniku na tri sata. Mesec je pak vidljiv pomoću zatamnjene crtice koja se nalazi iznad svakog sata. Na primer, ako je crtica tamna iznad broja osam, znači da je trenutno mesec avgust. Kalendar valja podesiti samo na kraju februara, čime se Saros pokazao kao izuzetno zgodna komplikacija, koja će svoje mesto sigurno naći i u ostalim Rolexovim modelima. 

Kućni kalibar
U svakom slučaju Saros i Ring Command zajedno čine jedan od najkomplikovanijih dosadašnjih Rolexovih mehanizama. Rolex je oduvek poznat po izuzetno kvalitetnim i izdržljivim mehanizmima, ali dosad su to uglavnom bili jednostavni mehanizmi. Njihovi najkomplikovaniji mehanizmi dosad su bili jedino hronografi, i to čak bez datuma. Zato je ovaj godišnji kalendar GMT pokazatelj Rolexove spremnosti na eksperimente u oblasti dizajna, ali i najava komplikovanijih mehanizama.Rolexov Sky-Dweller pokreće novi Rolexov kućni kalibar 9001 s automatskim mehanizmom, i obaveznim sertifikatom COSC-a. Kalendar valja podesiti samo na kraju februara, čime se Saros pokazao kao izuzetno zgodna komplikacija, koja će svoje mesto sigurno naći i u ostalim Rolexovim modelimaOvaj mehanizam ima sve već spomenute komplikacije, ali i trodnevnu rezervu snage. Sastavljen je od 380 delova i ima sedam patenata od kojih su četiri potpuno nova. Kućište ovog modela ima prečnik od 42 mm, a za početak ponuđene su tri verzije, sve napravljene od zlata, dok će dvobojna i čelična verzija doći nešto kasnije. Dakle, ljubitelji Sky-Dwellera mogu birati među verzijama od 18-karatnog belog zlata, 18-karatnog Everose ružičastog zlata ili 18-karatnog žutog zlata. Sve verzije idu uz odgovarajuću zlatnu narukvicu ili kožni kaiš.

Tehničke karakteristike
Kalibar 9001, manufakturni Rolexov automatski mehanizam; funkcije: 24-časovni displej, druga vremenska zona, godišnji kalendar na 3 sata, datum, mesec; 28.800 vns, 40 rubina, 72-časovna rezerva snage

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -