21 / 05 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeProdaje se sat koji je bio na Mesecu

Prodaje se sat koji je bio na Mesecu

- Oglas -

Podatak da je sat Omega Speedmaster prvi bio na Mesecu te da je i dan-danas jedini sa sertifikatom agencije NASA za izlazak u otvoreni svemir dobro je poznat svim poznavaocima te tematike. Međutim, manje se zna da se jedan sat neplanirano našao na Mesecu. Radi se o hronografu marke Bulova sa oznakom 885104/01.

Dejv Skot je ovaj Bulovin hronograf nosio prilikom trećeg izlaska u otvoreni svemir tokom misije Apolo 15. Naime, prilikom drugog izlaska u svemir došlo je do izbijanja pleksi stakla na njegovom Omega Speedmaster satu, te ga je u sledećem izlasku zamenio rezervnim koji je privatno poneo. Dugo se mislilo da je u pitanju neki od Waltham modela, što je potvrdio i sam Skot. Međutim, prošle godine je otkriveno da je to bila Bulova.

Primerak koji je bio na Mesecu, u vlasništvu Dejva Skota, naći će se na aukciji RR aukcijske kuće 22. oktobra ove godine. Dolazi na originalnom NASA Velcro kaišu, uz dokumentaciju i fotografije koje potvrđuju njegovu autentičnost. Početna cena je 50.000 američkih dolara. 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -