23 / 04 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljePosle portalnih, stižu satovi sa stubovima

Posle portalnih, stižu satovi sa stubovima

- Oglas -

Piše dr Vesna Lovrić Plantić

Za razliku od portalnih satova o kojima je bilo reči u prošlom broju, satovi sa stubovima nisu karakteristični samo za srednjoevropsko časovničarstvo niti ih vremenski ograničavamo na prvih tridesetak godina 19. veka. Štaviše, teško je i odrediti tipičan sat sa stubovima kako je to moguće za portalni sat. Za satove sa stubovima mogli bismo donju vremensku granicu da postavimo oko 1775, dakle istovremeno s etabliranjem klasicizma kao dominantnog stila u umetnosti. Gornju granicu znatno je teže odrediti, budući da su se satovi tog tipa proizvodili i u periodu između dva svetska rata, sa stilskim obeležjima Art Décoa.

Vrhunska izrada

Ishodište satova sa stubovima svakako treba tražiti u Francuskoj, gde taj novi oblik sata u vreme vladavine Luja XVI zamenjuje do tada uobičajene pendules, koji su imali kućište u obliku ormarića u kome je bio i mehanizam s brojčanikom.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 18

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -