29 / 09 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljePodmazivanje satova

Podmazivanje satova

- Oglas -

piše: Ivan Puzak

Servisiranje sata sastoji se iz nekoliko operacija, kao što su dijagnostikovanje kvara, zamena neispravnih delova, čišćenje i podmazivanje, kontrola i podešavanje tačnosti, poliranje i čišćenje kućišta, zamena neispravnih delova kućišta (kruna, staklo, dugmići hronografa, dihtunzi, spone kaiša i sl.) i završna kontrola vodootpornosti. Čišćenje sata važna je operacija za ispravno podmazivanje, a izvodi se tako što kompletan mehanizam rastavimo, pri čemu kontrolišemo sve zračnosti, zahvate zupčanika i ispravnost svakog dela posebno.

PROCES ČIŠĆENJA

Posle toga u pregrade sita mašine za čišćenje rasporedimo delove sata prema njihovoj osetljivosti i započnemo proces čišćenja. Kvalitet čišćenja možemo proveriti tako što u sito zajedno s delovima sata stavimo kontrolnu pločicu koju posle čišćenja testiramo kapljicom test-ulja. Ako se razlije po pločici, čišćenje je uspelo. Kvalitetno očišćene delove mehanizma možemo početi da sastavljamo i podmazujemo redosledom koji je propisao proizvođač. Danas su satovi mehanička remekdela, konstrukcijske komplikacije izrađene filigranskom preciznošću i zahtevaju vrlo precizno podmazivanje s više maziva različitih viskoziteta.

Više u časopisu Satovi i nakit br. 2

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -