02 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljePet legendarnih Đentinih satova

Pet legendarnih Đentinih satova

- Oglas -

Kreirajući časovnike sa svojim potpisom, radio je s većinom brendova, od Omege do Audemars Pigueta te IWC-a, a osmislio je i nezavisni brend koji je sada pod okriljem Bulgarija. Prenosimo Watch Timeov izbor njegovih pet legendarnih satova.

Audemars Piguet Royal Oak

Audemars Piguet Royal Oak Offshore Diver

Đenta je Audemars Piguetu predstavio dizajn za Royal Oak još 1970. godine. Priča kaže da je sat nacrtao za jednu noć, pošto ga je inspirisao ronilac koji je nosio starinsku kacigu pričvršćenu za odelo sa osam vijaka. Tako je i Royal Oak napravljen u oktagonalnom obliku sa osam vijaka na obruču. Taj oblik ostao je prisutan i do danas, a može se videti i na novom Royal Oak Offshore Diveru.

Bulgari Bulgari

Bulgari Bulgari Chronograph

Inspiracija za prvi Bulgari Bulgari bio je starinski rimski novčić na kome je slika cara bila uokvirena ugraviranim natpisima. Đenta je iskoristio ovaj dizajnerski element na obruču sata, gde je dva puta ispisao Bulgari i tako je nastalo ime ovog časovnika. I kućište izvedeno u obliku cilindra je nastalo po uzoru na stubove starih rimskih hramova. Posle trideset šest godina Bulgari Bulgari je doživeo tek neznatne promene mehanizma iz kvarcnog u mehanički i varijacije u veličini.

IWC Ingenieur

IWC Ingenieur Double Chronograph Titanium

Đenta je zaslužan i za usavršavanje IWC-ovog Ingenieura. Nastao 1976, Đentin Ingenieur SL je kao dodatak imao pet vidljivih vijaka na okviru sata (slično kao na okviru Royal Oaka). Ovaj element ostao je deo Ingenieurovog dizajna sve do danas, što je vidljivo na  IWC-ovom Ingenieur Double Chronograph Titaniumu koji je poslednji model u seriji ovih satova.

Omega Constellation

Omega Constellation Sedna Gold

Đenta je poznat i po dizajnu nekoliko modela iz linije Omega Constellation. Ova linija satova i dalje se proizvodi, a najnovija verzija je Omega Constellation Sedna Gold.

Patek Philippe Nautilus

Patek Philippe Ref. 5726 Nautilus Annual Calendar

Patek Philippeov Nautilus je još jedan Đentin originalni dizajn. Znajući da su članovi porodice Stern ljubitelji jedrenja, dizajnirao je 1974. Nautilus kao sportski sat čiji okvir podseća na brodski prozor. Isto tako, za Patek Philippe je dizajnirao i Golden Elipse 1968. godine.

 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -