02 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljePasha de Cartier - kvadratura kruga

Pasha de Cartier – kvadratura kruga

- Oglas -

Neosporno savremen uprkos tome što je debitovao osamdesetih, Pasha de Cartier vanvremenski je simbol nakitnog časovnika. Kao sat koji diktira trendove, Pasha prevashodno osvaja dizajnom koji mu omogućuje da je neprestano u centru pažnje. Po tom pitanju ni najnovije izdanje ne predstavlja izuzetak…

Cartier je u časovničarstvu poznat po unikatnom dizajnerskom jeziku koji potvrđuju i ovogodišnji modeli. Zanimljiva je i činjenica da je nedavno lansirao niz noviteta u različitim kolekcijama. Nama je najveću pažnju privukla linija Pasha de Cartier, dostupna u raskošnim izdanjima i komplikacijama.

Cartier Pasha de Cartier CRWSPA0026
Egzotično ime kolekcije preuzeto je od ekstravagantnog kupca i strastvenog kolekcionara Cartier nakita i časovnika

Pasha – ime koje obavezuje

Decenije su prošle u trenu, ali je zauvek ostalo zapisano da je dizajn kolekcije Pasha de Cartier potpisao znameniti Žeral Đenta koji je maestralno zabeležio hedonistički stil osamdesetih. Tako su kvadrat u krugu i masivne arapske oznake časova i danas lična karta kolekcije koja je izgradila kultni status u svetu časovničarstva. Kao merilo cele generacije časovnika Pasha de Cartier i sad potvrđuje status ekstrovertnog sata autentičnog dizajna, koji odvažno formira nova pravila igre.

Cartier Pasha de Cartier family picture CRWJPA0020 CRWJPA0021
Krupni arapski brojevi u ar deko maniru i prepoznatljive plave kazaljke krase elegantni brojčanik linije Pasha

Izlazak iz zone komfora

Simbolično, dizajn modela sa zaštitnom grilom podseća na nezaboravni vodootporni sat iz 1943. godine. Zašto su se dizajneri opredelili za nesvakidašnje rešenje? U pitanju je trik koji grafički potpis pojačava putem kvadrata unutar kruga i četiri arapska broja iznad kojih stoji. Ciferblat prekriva delikatno restilizovana jedinstvena  ručno polirana mreža. Po želji se ekstravagantni poklopac može i ukloniti, budući da je manufaktura Cartier razvila nov sistem podržan s četiri minijaturne kopče i vrlo složenom oprugom. Lugovi u Vendôme stilu i prestižni kožni kaiševi zaokružili su vanvremensku eleganciju. Pojedine reference su u ležernijem, sportskom maniru, opremljene narukvicama od čelika.

Cartier Pasha de Cartier close up CRWGPA0019
Nesvakidašnji dizajn smelo izaziva konvencije i savršeno ističe formu kućišta

Kreativnost bez granica

Uprkos klasičnoj dimenziji Pasha de Cartier pleni razigranim kolekcionarskim privescima koji su namenjeni damama. Inspirisani nasleđem manufakture, kompaktni privesci s dvostrukim slovom C, motivom srca ili okom pojačavaju jedinstvenost Pasha siluete. Simboli, ručno polirani i dizajnirani da personalizuju sat te filigranski povezani na poklopac krunice, ogledalo su kreativnog stila, spoj nakita i časovničarstva.

Cartier Pasha de Cartier worn picture CRWJPA0020
Zavodljivi privesci podsećaju da Cartier osim časovnika tradicionalno izrađuje i prvoklasni nakit

Jedinstvo suprotnosti

Iako Pasha nesumnjivo igra na kartu nostalgije, noviteti elitne kolekcije oblikovani su prema savremenim standardima a podeljeni su u dve kategorije: modele bez komplikacija i liniju oplemenjenu hronografom, mesečevim fazama, skeletonom i turbijonom. Kao prva među jednakima izdvaja se komplikacija flajing turbijon koja se savršeno uklapa u estetiku Pasha de Cartier sata.

Cartier Pasha de Cartier close up CRWHPA0010
Slovo C simbolično dekoriše čak i arhitekturu složenog turbijona

Izrađen od ružičastog zlata prečnika 41 mm raskošni flajing turbijon poglede privlači istaknutim simbolom C unutar složene konstrukcije. Plave kazaljke i Swiss Made oznaka predstavljaju omaž nasleđu ateljea Cartier.

Cartier Pasha de Cartier CRWHPA0010
Zlatni turbijon najekskluzivniji je model u ponudi, pa ne čudi cena od čak 84.000 evra

Ništa manje atraktivan nije ni karakteristični skeleton, namenjen ljubiteljima otvorene konstrukcije ciferblata. U pitanju je verzija koja se ističe nekonvencionalnim rešenjima, poput luminiscentnog materijala na otvorenom brojčaniku. Dekorisana safirom, pažnju privlači i filigranski izrađena krunica.

Cartier Pasha de Cartier close up CRWHPA0017
Skeleton model u kućištu prečnika 41 mm od nerđajućeg čelika košta 28.700 evra

Elegantni Moon Phase modeli dostupni su u zlatnom i čeličnom kućištu, s kružnim ponoćno-plavim prikazom neba i kontrastnih nebeskih tela. Opremljeni mehanizmom Manufacture 1904 LU MC, u pitanju su časovnici izrazite posebnosti, montirani na elegantni kaiš od kože.

Cartier Pasha de Cartier CRWSPA0030
Moon Phase komplikacija dostupna je u standardnom čeličnom i ekskluzivnom zlatnom izdanju

Naposletku, osim u tradicionalno beloj boji ciferblata linija Pasha de Cartier sada je dostupna i u nizu referenci s antracitnim brojčanikom koje najefektnije promoviše  sportski orijentisani hronograf.

Cartier Pasha de Cartier CRWSPA0027
Pasha de Cartier hronograf (41mm) koristi automatski mehanizam 1904-CH MC koji isporučuje rezervnu snage od 47 časova, a dostupan je po ceni od 10.400 evra

Nema sumnje da u svim izdanjima Pasha de Cartier satovi predstavljaju trijumfalni povratak kolekcije koja je zauvek izmenila časovničarsku scenu. Originalno, kao i uvek, Cartier konformizam izaziva rešenjima koja se ne mogu videti u katalozima drugih kompanija.

OSNOVNE INFORMACIJE 
Brend: Cartier 
Model: Pasha de Cartier 
Reference: CRWGPA0019, CRWGPA0026, CRWHPA0010, CRWHPA0017, CRWJPA0020, CRWJPA0021, CRWSPA0026, CRWSPA0027, CRWSPA0030 
Dimenzija: 41 mm; 41 mm; 41 mm; 41 mm; 35 mm; 30 mm; 41 mm; 41 mm; 41 mm 
Materijal kućišta: žuto zlato; ružičasto zlato; ružičasto zlato; nerđajući čelik; ružičasto zlato; ružičasto zlato; nerđajući čelik; nerđajući čelik; nerđajući čelik 
Narukvica/kaiš: koža, nerđajući čelik 
Mehanizam: 1847 MC automatski; 1904-LU MC automatski; 9552 MC automatski; 9624 MC automatski; 1847 MC automatski; quartz; 1847 MC automatski; 1904-CH MC automatski; 1904-LU MC automatski 
Rezerva snage: 42 časa; 48 časova; 50 časova; 48 časova; 42 časa; - ; 42 časa; 47 časova; 48 časova

 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -