02 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeNovi pilotski modeli iz Zenitha

Novi pilotski modeli iz Zenitha

- Oglas -

Osim najpoznatije El Primero kolekcije u proizvodnom portfoliju Zenith manufakture važno mesto zauzima Pilot kolekcija. Nedavno je dopunjena sa tri nova modela inspirisana počecima avijacije. Bilo da se radi o modelu izrađenom od bronze, onom sa meteorit brojčanikom ili o skeleton verziji, uočljivi su karakteristični detalji poput mehanizma vrhunske preciznosti, velikog prečnika kućišta, velike krunice i arapskih brojeva.

Od tri nova pilotska modela dva pokreće poznati 5011K kalibar koji je ugrađivan u džepne satove. Ovaj mehanizam osvojio je brojne nagrade za hronometarsku preciznost. Odlikuje ga rezerva snage od 48 časova i radna frekvencija od 18.000 vibracija po času. U Zenithovoj arhivi pronađena je određena količina ovih mehanizama, i oni se danas ugrađuju samo u limitirane serije. Pre ugradnje svaki od njih prolazi proces restauracije i dekoracije.

Verziju pilotskog sata sa meteorit brojčanikom, posvećenu francuskom pilotu Luju Bleriou, pokreće ovaj mehanizam. Kućište impozantnog prečnika od 60 mm izrađeno je od safira, sa prstenom, lugovima i krunicom od belog zlata. Pored prikaza sata i minuta, na podbrojčanicima mogu se očitati tekuće sekunde i preostala rezerva snage. Ovaj model biće napravljen u svega pet primeraka.

Kod drugog modela kalibar 5011K je skeletoniziran, tako da je njegova moćna arhitektura potpuno vidljiva posmatraču. Kućište je kao i kod prethodnog modela od safira i zlata, sa plavim emajliranim prstenom, uz nepromenjene dimenzije. Biće proizveden u pet primeraka.

Treći model ima kućište od bronze nešto manjeg prečnika – 45 mm. Zenith je prvi put upotrebio ovaj materijal za izradu kućišta nekog pilotskog modela. Za bronzu je karakteristična oksidacija kojom se stvara patina na površini, što doprinosi starinskom izgledu sata. Za razliku od prethodna dva, ovaj model pokreće automatski Elite 679 mehanizam. Radi na frekvenciji od 28.800 vibracija po času i poseduje rezervu snage od 50 časova.

Manje je poznat podatak da veze Zenitha sa svetom avijacije sežu do ranih dana aeronautike i da je početkom 20. veka manufaktura proizvodila instrumente za avione i dirižable. Zenith je vojsku ali i civilne vazduhoplovne kompanije snabdevao prvim visinometrima i avionskim satovima.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -