08 / 08 / 22
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeNišta bez sertifikata

Ništa bez sertifikata

- Oglas -

Piše Ivan Puzak

Vezano za satove i časovničarstvo postoji nekoliko vrsta sertifikata. Sertifikati ili garancija stvarnog stanja i kvaliteta kod satova najčešće se odnose na kvalitet mehanizma, stepen tačnosti (prema COSC-u), kvalitet materijala od kojih je izrađeno kućište (npr. zlato, platina, keramika, PVD podloga pozlate, safir-kristal staklo itd.) kao i na potvrdu  broja kod ograničenih serija.

Stepen obrazovanja

Za satove optočene dragim kamenjem izdaju se sertifikati na kojima je napisano poreklo dragog kamena ili vrsta brušenja (npr. briljant ili dijamant) kao i karatna masa koja je često upisana kao zbir svih kamenova zajedno. Neki sertifikati vezani su za velike sportske događaje kao što su Olimpijske igre ili fudbalska prvenstva i označavaju kolekcije satova izrađenih za tu priliku.

Sertifikati za časovničarstvo izdaju se za kvalifikaciju i stepen obrazovanja časovničara ili za opremljenost njihove radionice.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 18, zima 2015.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -