24 / 07 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeNapredan, ali i tradicionalan

Napredan, ali i tradicionalan

- Oglas -

Piše Ivan Krstin

Časovničarska manufaktura Vacheron Constantin proslavila je 260 godina kontinuiranog rada. Tim povodom predstavljen je veći broj novih modela i mehanizama. Iako nije najprestižniji od predstavljenih, kalibar 3300 je verovatno najznačajniji među njima. U pitanju je  ručno navijan hronografski mehanizam, razvijen unutar kuće, a koji predstavlja zamenu za kalibar 1141 zasnovan na mehanizmu Nouvelle Lemania. To je važan korak za Vacheron Constantin, s obzirom na to da su konkurenti, poput Patek Philippea, svoje kućne ručno navijane hronografske mehanizme razvili prethodnih godina.

Nova rešenja

Razvoj kalibra 3300 započet je 2008. godine. Čitavih sedam godina bilo je potrebno da bi se dobio tehnički napredan, a s druge strane estetski tradicionalan mehanizam. Hronografskom funkcijom upravlja se preko dugmeta u sklopu krunice. Dok se kod mehanizama starije konstrukcije događalo da se usled nedovoljnog pritiska na dugme hronograf aktivira bez stvarnog pokretanja kazaljki, kod kalibra 3300 ovaj problem je eliminisan.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 18, zima 2015.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -