29 / 09 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeNajskuplji satovi na svetu

Najskuplji satovi na svetu

- Oglas -

Sigurno jedan od najskupljih Hublotovih modela do sada, Classic Fusion Haute Joaillerie “$1 Million”, deo je ograničene serije od samo osam primeraka. Svoju cenu zaslužuje zbog 1185 dijamanta koji ukrašavaju svaki deo površine sata, od kućišta do narukvice. Za ukrašavanje samog kućišta bilo je potrebno petnaestak ljudi koji su pripremali i rezali dijamante više od 1800 sati, dok je 200 sati rada uloženo u dimenzijsku proveru i kontrolu kvaliteta.

Roger Dubuis je dizajnirao milionski sat nazvan Excalibur Quatuor, koji je u celosti izrađen od silicijuma, materijala koji teži upola manje od titanijuma, a četiri puta je otporniji. Excalibur Quatuor pokreće mehanizam RD101 koji se ističe s četiri zaobljene nemirnice, koje rade u parovima zbog bolje gravitacije i tačnosti. Ovaj najskuplji Dubuisov model dostupan je po ceni od milion švajcarskih franaka, odnosno 1.125.000 dolara.

Jaeger-LeCoultreov Hybris Mechanica à Grande Sonnerie košta neverovatnih 1.474.070 dolara, a napravljen je iz 1300 delova, što ga čini sposobnim da odsvira celu Big Benovu melodiju.

Najsloženiji sat s liste najskupljih je Vacheron Constantin Tour de I’Ile, dizajniran povodom 250. godišnjice brenda, kao deo ograničene serije od samo sedam primeraka. Ovaj sat ima dva lica, kako bi se mogli smestiti brojni ekrani, uključujući drugu vremensku zonu, večni kalendar i indikator zalaska sunca. Tour de I’Ile može da se kupi za 1.538.160 dolara.

Greubel Forsey Art Piece 1, predstavljen je na SIHH-u 2013, a s cenom od 1,5 miliona švajcarskih franaka (odnosno 1,6 miliona dolara) visoko je na listi najskupljih satova na svetu. Na kruni sata ističu se karakteristike nanoskulpture, umetnika Vilijarda Vigana, dok se ispod kućišta smestio kosi tourbillon.

Visoke cene su retke za brend poput Richard Millea, ali njegov model RM 56-01, s jedinstvenim safirnim staklom kućišta, postiže cenu od 1,85 miliona dolara. Na ovogodišnjem SIHH-u Mille je otišao korak dalje pa je lansiranjem Tourbillon RM 56-02 Sapphirea prešao milionsku barijeru, s cenom većom od 2 miliona dolara.

Ipak najskuplji sat dizajniran u poslednjih nekoliko godina pripada nemačkom brendu A. Lange & Söhne po ceni od neverovatnih 1,920.000 evra (odnosno 2.497.000 dolara). Na brojčaniku Grand Complicationa prikazan je mali i veliki sonnerie kao pojačanje minutnom repeateru, hronograf s funkcijom split-seconds i jumping seconds i večni kalendar s prozorčićem za Mesečeve mene.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -