03 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeNajskuplji sat na svetu

Najskuplji sat na svetu

- Oglas -
Na nedavnoj Phillips aukciji u Ženevi čelični Patek Philippe ref. 1518 sa komplikacijom večitog kalendara dostigao je cenu od 11.002.000 švajcarskih franaka i time postao najskuplje prodat ručni sat na svetu. 
 
Radi se o modelu od čelika proizvedenom u svega četiri primerka, toliko retkom da ga čak nema ni u muzeju Patek Philippe u Ženevi. Sat prodat na aukciji proizveden je 1943. godine kao prvi primerak. Pokreće ga ručno navijani mehanizam sa veoma retkom kombinacijom hronograf funkcije, večitog kalendara i prikaza mesečevih faza. Prečnik kućišta ovog modela iznosi 35 mm. 
 
Od četiri primerka do sada se samo ovaj pojavio javno na aukciji. Ostali modeli u čeliku sa referencom 1518 nalaze se u privatnim kolekcijama. Zanimljiv je podatak da je ref. 1518 proizveden u 281 primerku, ali je većina njih od žutog ili ružičastog zlata. Čelična verzija je najređa pa dostiže i najviše cene, a sat prodat na nedavnoj aukciji premašio je sva očekivanja. 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -