05 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeMisteriozni Vacheron Constantin

Misteriozni Vacheron Constantin

- Oglas -
Misterija koja je pola decenije zbunjivala kolekcionare ručnih satova pa i samu Vacheron Constantin manufakturu konačno je otkrivena. Nakon nekoliko godina istraživanja Christies aukcijska kuća sklopila je celu priču koja se krije iza Vacheron Constantin Apollo 14 sata referentne oznake 6351.
Apollo 14 je treća misija sletanja na Mesec. Lansiranje je bilo 31. januara 1971. godine, a Alan Šepard, Edgar Mičel i Stjuart Rousa na Mesečevu površinu sleteli su 5. februara i na njoj boravili 33 časa. Nakon povratka na Zemlju Edgaru Mičelu je grupa građana Ženeve poklonila Vacheron Constantin 6351, jedan od ukupno tri proizvedena primerka, sa istaknutim imenima astronauta na brojčaniku i prikazom zlatne zvezde koja se približava Mesecu.
Srce ovog modela je ultratanki kalibar 1003 uveden u proizvodnju 1955. godine. Više od pola veka važio je za najtanji ručno navijani mehanizam, a Vacheron Constantin manufaktura ga koristi i danas.

Vacheron Constantin Apollo 14, u originalnoj kutiji i sa kompletnom dokumentacijom, prodat je 6. decembra na Christies aukciji u Njujorku za 62.500 američkih dolara.

Vacheron Constantin Apollo14 Christies 1

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -