18 / 06 / 24
- OGLAS -

Mikrobrendovi

- Oglas -

S pojavom internet zajednica i web sajtova posvećenih ljubiteljima satova dolazi do nagle popularizacije mikrobrendova. Reč je o malim proizvođačima koji uglavnom većinu delova za sastavljanje sata nabavljaju iz više različitih izvora. Tako mehanizam stiže uglavnom iz Švajcarske ili Japana, a ostale komponente najčešće iz Kine. Mali proizvođači često mogu ponuditi kvalitetne i dobro dizajnirane modele po pristupačnijim cenama, te predstavljaju zanimljivu alternativu velikim igračima.

Mnogi od ovih proizvođača nastali su kao rezultat pokrenutih akcija na internet zajednicama ili servisima poput Kickstartera. Sve što je potrebno da se pokrene mikrobrend je dobra ideja i početni kapital koji ne mora biti tako veliki. Zahvaljujući autsorsingu, mikrobrend može voditi samo jedan čovek, ili vrlo mali broj ljudi.

Danas na tržištu postoji toliko malih proizvođača da bi bilo vrlo teško sve nabrojati. Stalno se pojavljuju novi, a neki stari nestaju. Pojedini se fokusiraju na razvoj sopstvenog dizajna, dok drugi prave modele koji su omaž legendarnim satovima etabliranih proizvođača. Kako god bilo, i jedni i drugi pronalaze svoje kupce.

Jedan od najpopularnijih mikrobrendova je Steinhart. U pitanju je proizvođač osnovan pre desetak godina, koji svoju ponudu zasniva na znatnom broju omaž modela, ali i nekoliko dizajniranih u kući.  U svoje modele ugrađuje uglavnom švajcarske ETA mehanizme, a najpopularniji su pilotski i ronilački satovi. Steinhart se bazira na satovima srednje cenovne kategorije, uz dobar odnos cene i kvaliteta.

Stowa i Laco su mikrobrendovi koji svoju ponudu zasnivaju uglavnom na pilotskim satovima;  bili su među pet originalnih proizvođača B-Uhr pilotskih satova tokom Drugog svetskog rata.

Nemački proizvođač satova Damasko počeo je da prevazilazi granice mikrobrenda.  Uz uvođenje naprednih tehnologija u izradi svojih modela, razvoj sopstvenih mehanizama i distribuciju, zauzimaju ozbiljnu poziciju na tržištu.

Mikrobrendovi koji u svoje modele ugrađuju japanske mehanizme Miyota, mogu da ih ponude po još pristupačnijim cenama. Jedan od novijih proizvođača koji u ponudi ima zanimljive ronilačke satove je Obris Morgan.

Veoma interesantan mali proizvođač je Vintage VDB. Njihovi satovi su inspirisani prošlim vremenima, pa često izgledaju kao da su napravljeni pedesetih ili šezdesetih godina prošlog veka. U njima se uglavnom nalaze stari mehanizmi.

Iako mikrobrendovi donose brojne prednosti, treba biti oprezan prilikom kupovine satova malih proizvođača. Često se postavlja pitanje kasnije podrške, rezervnih delova, ostvarivanja prava na garanciju itd. Jer, kao što s lakoćom nastaju, mikrobrendovi se veoma lako mogu i ugasiti.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -