20 / 06 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeMerenje vremena na Olimpijskim igrama

Merenje vremena na Olimpijskim igrama

- Oglas -
Kada je razlika između zlatne i srebrne medalje izrazito mala, poslednju reč ima merač vremena. Zato on ne sme da napravi grešku. A tako veliku odgovornost na sebe ne može preuzeti svaki proizvođača satova. Jer pored resursa potrebni su veliko iskustvo i napredne tehnologije.
Počev od 1932. godine kompanija Omega je ukupno 27 puta bila zvanični merač vremena na Olimpijskim igrama, uključujući i ovogodišnje. Za Rio 2016. u Omegi su razvijena inovativna rešenja koja mogu biti od velike važnosti u presudnim trenucima.

Radi boljeg detektovanja tela u pokretu, foto-ćelije poslednje generacije koje se  koriste za merenje sastoje se od po četiri ćelije. Tu je i potpuno nova Scan ‘O’ Vision MYRIA foto-finiš kamera koja može da snimi i do 10.000 slika u sekundi. Ukupno 450 tona opreme i 200 kilometara kablova i optičkih vlakana koristi se tokom ovogodišnjih igara, a njima rukuje 480 profesionalaca i 850 volontera. Ipak, nije sva tehnologija toliko napredna. Za označavanje poslednjeg kruga u atletskim trkama i danas se koristi tradicionalno zvono od bronze. Za kraj pogledajte odličan video o ručnoj izradi ovih prepoznatljivih zvona.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -