21 / 04 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeMehanizam nove generacije

Mehanizam nove generacije

- Oglas -

Piše Ivan Krstin

Kompanija Rolex ne predstavlja baš često nove mehanizme. Međutim, kada do toga dođe, uvek je u pitanju velika novost, kao što je slučaj s mehanizmom 3255, koji je privlačio ogromnu pažnju na ovogodišnjem Baselworldu.

Pomak u preciznosti

Rolex 3255 je mehanizam nove generacije, sa 14 patenata, koji postavlja standarde u oblasti preciznosti, rezerve snage, pouzdanosti i otpornosti na udarce i magnetna polja. Pomak u preciznosti znači da je ovaj mehanizam dvostruko precizniji od standarda propisanih COSC-ovim sertifikatom, koji su od -4 do +6 sekundi dnevno. Rolex je razvio nov metod testiranja preciznosti koji simulira ponašanje sata pri svakodnevnom nošenju; za razliku od COSC sertifikacije, testiranje se vrši na sastavljenim satovima. I pored toga, svaki Rolexov sat sa ovim mehanizmom prolaziće i zvaničnu COSC sertifikaciju. Rezerva snage povećana je za 50 posto u odnosu na prethodne generacije Rolexovih mehanizama i iznosi 70 časova.  Zahvaljujući tome, moguće je sat ostaviti po strani tokom vikenda, a on će u ponedeljak i dalje raditi.

Kod kalibra 3255 više od 90 posto komponenti je redizajnirano ili potpuno novo, što pokazuje da nije reč o običnoj nadogradnji nekog od postojećih mehanizama. Novi Chronergy zaprečni sklop predstavlja najvažniju inovaciju. U odnosu na klasični zaprečni sklop „švajcarske poluge“, Chronergy pruža mnogo veću efikasnost. Zahvaljujući intenzivnom istraživanju i primeni nove geometrije, efikasnost sistema Chronergy povećana je za 15 posto. Tako je sam zaprečni sklop zaslužan za polovinu ukupnog povećanja rezerve snage.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 17, leto 2015.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -