05 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeMehanički ili kvarcni satovi

Mehanički ili kvarcni satovi

- Oglas -

piše: Ivan Puzak

Često pitanje mojih mušterija ili poznanika je zbog čega je velika razlika u ceni između mehaničkog i kvarcnog sata. Da bih odgovorio na ovo pitanje, prvo ću opisati kojim redom su se razvijale konstrukcije satova i kakva je razlika u njihovoj proizvodnji i upotrebi.

Razvoj industrije
Razvojem industrije u 18. veku javljaju se nove tehnologije obrade metala, a time i mogućnost izrade preciznijih i tačnijih satnih mehanizama. U 19. veku tehnološki napredak se još ubrzava, tako da se u merenju vremena traži preciznost u sekundama i desetinkama sekunde. Sredinom prošlog veka elektronika otvara nesagledive tehnološke mogućnosti, čime se otvaraju vrata istraživanju svemira. Mehanički sat, iako razvijen do savršenstva, ne može da zadovolji potrebe tačnosti i navođenja ostalih uređaja, pa naučnici konstruišu potpuno nov uređaj za merenje vremena vrlo velike tačnosti, koji može da služi i kao tajmer nizu povezanih aparata. Za tu konstrukciju koristi se kvarcni kristalni oscilator i integralno kolo, i električna struja kao izvor energije. Posle primene u svemirskim istraživanjima, nova tehnologija počinje da se koristi i u proizvodnji predmeta za svakodnevnu upotrebu. Izradom velikih serija smanjuje se cena pojedinog mehanizma. Osamdesetih godina prošlog veka kvarcni satovi preovlađuju na tržištu, jer ih kao novost svi žele. Budući da imaju bateriju, nije ih potrebno navijati, izuzetno su tačni, a neki modeli imaju čitav niz raznih funkcija kao što su alarm, hronograf, telefonski imenik, barometar, dubinomer, visinomer, kompas, GMT, radio-podešavanje vremena i slično. Zbog masovne proizvodnje u Aziji cene satova za široku upotrebu postaju vrlo niske, čime su pojedini proizvođači mehaničkih časovnika ozbiljno ugroženi.

Renesansa mehanike
Međutim, početkom 21. veka dolazi do preokreta u potražnji, i proizvodnja mehaničkih satova, naročito onih skupocenih, doživljava renesansu. Zašto? To pitanje postavio sam i ja voditelju jednog stručnog seminara u Švajcarskoj. Odgovor je bio: “Ovde ispred sebe imate računar i elektronski aparat za podešavanje satova, ključ kojim otvarate vrata u trening centru je kodiran i propušta vas samo tamo gde smete da uđete, u džepu imate mobilni telefon, u toaletu vas od svetla do vode poslužuju fotoćelije i još vas nadzire kamera. Ta svakodnevna situacija stvara u ljudima potrebu za stvarima “koje imaju dušu” i koje su plod umeća i ručnog rada. Mehanički satovi zahtevaju mnogo ljudskog rada, imaju veliki broj sitnih zupčanika, poluga, rubina, a za njihovu izradu potrebna je velika preciznost i kvalitetan materijal. Sve to uslovljava visoku cenu takvog časovnika. Mnogi ljudi se odlučuju za mehanički sat kao vrednu investiciju. On je ujedno i nakit, modni detalj, ali i sentimentalna uspomena.” U praksi je održavanje kvarcnih satova nešto jeftinije, međutim, mehaničke časovnike možemo održavati znatno duže, naravno uz redovno servisiranje, a mehanizmi su im kvalitetniji. Savet kupcima – svako neka izabere sat prema potrebama i mogućnostima, ali važno je izabrati proverenu marku zbog kvaliteta i mogućnosti servisiranja. Ako mene pitate za šta bih se opredelio, moj izbor bi bio kvalitetan mehanički sat.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -