02 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeMala Ženeva i u Budimpešti

Mala Ženeva i u Budimpešti

- Oglas -

Više od trideset godina porodica Petrović gradi svoju priču u ovom regionu. Najnoviji iskorak je Rolexov butik u Budimpešti koji je kruna njihovog dosadašnjeg rada.

Piše Leopold Botteri
Dobro došli u malu Ženevu! Baš kao što je to uradio njegov otac Sava Petrović pre desetak godina kada sam došao da mu predstavim projekat ovog časopisa, istim rečima me je pozdravio i sin Nikola otvarajući vrata nedavno otvorenog Rolexovog butika u Budimpešti.
Butik smešten u glavnoj budimpeštanskoj trgovačkoj ulici je vrhunac tridesetogodišnje saradnje Rolexa i porodice Petrović. Koliko je dobar odnos ove uspešne porodice s Rolexom, najbolje govori činjenica da je na otvaranje došao Žan-Frederik Difur, CEO ove časovničarske manufakture.
Najnoviji standardi
Presekavši vrpcu na otvaranju butika u decembru prošle godine, na najlepši je način obeležio tri decenije uspešne saradnje. Sam butik je uređen po najnovijim Rolexovim standardima i prolaskom kroz ulazna vrata zaista se zakorači u poseban svet. Svet u kome se Petrovići toliko dobro snalaze da su i Rolexove arhitekte pristale na nekoliko njihovih sugestija vezanih za uređenje ovog ekskluzivnog prostora.
– Želeli smo da se kupac u ovom prostoru oseća posebno. Današnji kupci o satovima znaju mnogo i provode prilično vremena birajući svoj novi model. Zbog toga smo u ovom butiku projektovali čak i mali šank gde se možemo malo družiti s klijentima, a tu je i VIP soba u kojoj kupcima obezbeđujemo potpunu privatnost – kaže nam Nikola Petrović, koji se preselio u Budimpeštu gde zastupa porodične interese.
Njegov brat Petar i otac Sava koji je alfa i omega čitavog projekta, ostali su u Beogradu da vode butik i servisni centar. Iako mu je baza u Beogradu, Savu Petrovića smo zatekli upravo u servisnom centru u Budimpešti kako edukuje jednog od novih časovničara da na pravilan način polira narukvicu Rolex časovnika koji se zatekao u generalnom servisu.
Kompletna kolekcija
Osim zaista posebnog iskustva kupovine, u Rolexovim buticima se može pronaći kompletna kolekcija koja je u tom trenutku aktivna u njihovoj ponudi. I upravo je to najznačajnija posebnost kupovine u ovom butiku. Naravno, ne treba zanemariti ni činjenicu da ćete se od trenutka ulaska pa do odlaska iz butika osećati više nego prijatno. S vama će čitavo vreme biti izuzetno edukovano osoblje koje će se potruditi da sazna sve vaše želje i ponudi vam sat s kojim ćete se najbolje osećati. Dok birate, bićete naravno ponuđeni nekim osveženjem ili švajcarskom čokoladom, a ako se umorite, možete se opustiti u udobnim foteljama dizajniranima posebno za Rolex.
– Tajna Rolexovog uspeha leži u kvalitetu njegovih proizvoda, a mi smatramo da tajna našeg uspeha leži u kvalitetnom odnosu s kupcima – kaže nam Nikola i otkriva impresivan podatak da osoblje u butiku trenutno govori čak četrnaest jezika.
Dok sedimo u već spomenutim Rolexovim foteljama, Nikola Petrović nas podseća na porodičnu priču o ljubavi prema časovničarstvu i Rolexu. Sve je počelo još 1987. kada je Sava Petrović u Sremskoj ulici otvorio prvu Petite Genève Petrović. Ispočetka je to bila klasična časovničarska radionica koja je postepeno postajala ovlašćeni servis brojnih švajcarskih časovničarskih brendova poput Patek Philippea, Cartiera, Breitlinga, Omege, Longinesa i, naravno, Rolexa.
Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji s Rolexom koji izuzetno drži do tradicije i odnosa sa svojim serviserima, porodica Petrović je 2003. postala i njihov ekskluzivni zastupnik za Srbiju.
S jasnom vizijom razvoja poslovanja i prepoznavajući važnost tradicije, Sava Petrović je poslao sinove Petra i Nikolu na školovanje u prestižnu Ecole Technique de La Vallée de Joux. Ova škola je jedna od najuglednijih u Švajcarskoj, a smeštena je u neposrednoj blizini divova poput Jaeger-LeCoultrea i Audemars Pigueta i u nju se svake godine upisuje ograničen broj polaznika.
Novi butik
Posle završetka školovanja u Švajcarskoj, Petar Petrović je otišao u Kaliforniju na GIA (Gemological Institute of America), da bi pohađao obuku za Jewelry Business Management i Graduate Gemologist Course za dijamante i drago kamenje. Ovaj prestižni institut važi za Harvard u edukaciji o dijamantima i dragom kamenju.
Za to vreme Nikola je s ocem razvijao poslovanje u Beogradu. Odmah po povratku dece sa školovanja, Petrovići su započeli s uređenjem novog butika gde se, osim Rolexa, smestila i probrana kolekcija nakita. Butik je otvoren 2009. u Uskočkoj ulici i do danas je ostao najlepši prostor za izlaganje i prezentaciju satova u regiji. U istom prostoru smeštena je maloprodaja, ali i izuzetno dobro opremljen i uređen servis koji i danas vodi Sava Petrović.
Posao su kasnije proširili i na Mađarsku, gde su ga preuzeli od uglednog La boutique Suissa. Kako to s njima obično biva, posao se dobro razvijao i došlo je vreme da otvore novi Rolexov butik gde smo se i mi opet osećali kao da smo došli u malu Ženevu.
Butik u Palati

Budimpeštanski butik smešten je u prizemlju Palate Stern, izgrađene 1882., a prostire se na 300 m2. U blizini butika nalaze se Mađarska državna opera, Institut za balet, Bazilika Svetog Stefana, nedavno otvoreni Ritz Carlton te obala Dunava s prestižnim hotelima, što dovoljno govori o ekskluzivnosti lokacije. Butik je ostvarenje najnovijih Rolexovih dizajnerskih rešenja kombinovanih s lokalnim mađarskim arhitekturnim elementima, poput originalne štuko dekoracije koja celoj zgradi daje autentičan izgled. Plafon butika ukrašen je finim dekorativnim elementima reprodukovanim iz 19. veka.

Iz časopisa Satovi i nakit broj 21, leto 2017

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -