22 / 07 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeLuksuz savršenog stila

Luksuz savršenog stila

- Oglas -

Manufaktura Bvlgari prostire se na četiri švajcarska lokaliteta gdje se odvija kompletan proces proizvodnje satova, a zapošljava 350 radnika. 

Bvlgari, italijanska kompanija specijalizovana za dizajn i proizvodnju sofisticiranog nakita, satova, parfema i modnih dodataka, a od 2001. i investitor u lanac luksuznih hotela i odmarališta, više od veka je jedan od simbola glamura, raskoši i elegancije.

Kompaniju je još 1884. u Rimu osnovao grčki izrađivač nakita Sotirios Voulgaris (1857-1932), koji je karijeru započeo u svom rodnom mestu Paramitija. Voulgaris je po dolasku u Italiju svoje ime italijanizovao u danas legendarno Bulgari. Prvi butik u Rimu otvorio je u Via Sestina da bi 1905. kao novu lokaciju odabrao Via dei Condotti, koja je s vremenom prerasla u ekskluzivno shopping središte. Bulgariju su u vođenju kompanije pomagali sinovi Konstantino (1889-1973) i Đorđo (1890-1966).

Rast kompanije

Posle Đorđove smrti, 1966, upravljanje preuzima njegov sin Đani koji će tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka uneti značajne promene, poput otvaranja odeljenja za izradu satova. Đani se 1985. povukao iz kompanije, prepustivši je svojoj braći, čime je upravljanje i dalje ostalo u uskom krugu porodice Bulgari. Za glavnog izvršnog direktora u to vreme imenovan je Đanijev sestrić Frančesko Trapani koji će, po uzoru na Đanija, uvesti mnoge novitete, kao što je kreiranje parfema, te time proširiti globalni uticaj brenda.

LVMH grupa je 2011. otkupila brend za tada rekordan iznos od 4,3 milijarde evra. Porodica Bulgari je sebi obezbedila tropostotni udeo deonica LVMH grupe. Frančesko Trapani je od 2011. do 2014. vodio odeljenje za satove i nakit LVMH grupe. 

Više u časopisu Satovi i nakit broj 21, godina X, leto 2017

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -